NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Checklist AMC spaart levens in VS

Een Nederlandse checklist voor medische operaties zou bij gebruik in de VS miljarden aan claims en onnodige behandelingen besparen. Dat zegt een onderzoeker van de faculteit van volksgezondheid van Harvard.

Tienduizenden Amerikanen sterven elk jaar door medische fouten, blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 2010. Medische aansprakelijkheid kost de VS jaarlijks meer dan 55 miljard dollar.

Met de checklist wordt elke operatiepatiënt van opname tot ontslag een paar keer gecontroleerd. Alleen als alles in orde is, kan de patiënt naar de volgende stap. Bij gebruik van de lijst daalt het aantal patiënten dat sterft rondom operaties met de helft. Ook het aantal complicaties daalt met een derde.

Allergieën

De checklist werd door het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam ontwikkeld. Er staan controlepunten op als de identiteit van de patiënt, de beschikbaarheid van alle en de juiste gegevens, informatie over eventuele allergieën, over stoppen met bloedverdunners en over de medicatie na ontslag.

Atul Gawande, zelf chirurg en onderzoeker aan Harvard, leidt bij de Wereldgezondheidsorganisatie een afdeling die naar veiliger chirurgische zorg streeft. De resultaten van het onderzoek naar de checklists wijzen erop dat "chirurgen die geen gebruik maken van deze checklists, hun patiënten in gevaar brengen", zegt Gawande tegen Reuters. "De boodschap voor ziekenhuizen is dat ze deze checklist moeten gebruiken."

STER reclame