ANP

Facebook heeft de pagina van een rechts-nationalistische groep in Nederland tijdelijk offline gehaald. De pagina, Nederland mijn Vaderland, heeft 252.000 likes. Daarmee is Facebook een belangrijke spreekbuis voor de organisatie.

"Waren zij het soms oneens met onze standpunten?", reageert moderator Thomas van Elst tegenover NRC. Waarom Facebook de pagina tijdelijk had verwijderd, is niet duidelijk. Volgens NRC was de pagina sinds zaterdag niet meer bereikbaar.

Het platform laat in een reactie weten geen commentaar te geven op individuele gevallen. Dat is de standaard reactie bij het verwijderen van accounts, pagina's of berichten.

Vraagtekens

Het bedrijf handelt op basis van meldingen die gebruikers doen. Een medewerker van Facebook bekijkt de meldingen en bepaalt of iets offline moet worden gehaald. Gebruikers kunnen berichten, pagina’s, accounts maar bijvoorbeeld ook foto’s aangeven.

Deze moderatievorm leidt vaker tot vraagtekens, omdat nooit echt duidelijk wordt waarom Facebook iets verwijdert.

Eerder dit jaar werd de pagina van het Turks-Nederlandse PvdA-Kamerlid Keklik Yücel een paar uur offline gehaald. Waarom dat toen gebeurde is nog altijd niet duidelijk.

Individuele gevallen

Een van de pagina's die in mei zijn verwijderd, Steun de PVV, kreeg vorig jaar oktober een boete. Organisaties hadden aangifte gedaan tegen de reacties die op de pagina stonden.

STER reclame