Edith Bosch tijdens de perspresentatie ANP

Bosch en Sedoc: Rio wordt feestje

time icon

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zullen vele en mooie Oranjesuccessen brengen, voorspellen Edith Bosch en Gregory Sedoc. De oud-judoka en oud-hordenloper volgen de Spelen dit jaar als respectievelijk sidekick en analist voor de NOS. 

Collectief en individu

"Met Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo heeft Nederland twee individuele sporters die sowieso hoge ogen gaan gooien", voorspelt Sedoc. "BMX'er Niek Kimmann kan het erg goed gaan doen. Hij heeft zich vorig jaar al tot wereldkampioen gekroond. Voor zijn wedstrijden ga ik met extra plezier zitten: hij schittert in een spectaculaire sport."

Ook bij de teamsporten verwacht Sedoc mooie resultaten. "Met het vrouwenhockeyelftal en het vrouwenhandbalteam heeft Nederland twee ploegen die kunnen excelleren. We kunnen dus zowel van individuen als collectieven gaan genieten."

Gregory Sedoc zal te gast zijn als analist voor de atletiek. Vooral in de tweede week, bij de finales, is de voormalig Europees kampioen op de 60 meter horden (indoor) en drievoudig deelnemer aan de Olympische Spelen veel te gast.

Edith Bosch, viervoudig deelnemer aan de Olympische Spelen en winnaar van drie Olympische medailles, is vaste sidekick bij NOS Studio Olympic Park, de dagelijkse late night talkshow vanaf Rio. In Studio Olympic Park ontvangen presentator Henry Schut en sidekick Bosch medaillewinnaars, verliezers, hun coaches én gasten van buiten de sportwereld. Studio Olympic Park is elke avond om 23.00 uur te zien op NPO 1.

Edith Bosch viert het winnen van een medaille tijdens de Spelen van 2012 ANP

Succesformule

Ook Bosch heeft hoge verwachtingen. "Het NOC*NSF wilde een aantal jaar geleden meer spreiding in de Olympische sporten. Dat is gelukt: we hebben nu volleybaldames, handbaldames en BMX'ers. We zijn breed vertegenwoordigd." 

"De oogst zal deze zomer niet zo mooi worden als tijdens de gold rush op de Spelen van 2000 in Sydney, toen Nederland 25 medailles won, waarvan 12 gouden. Maar de 18 medailles die we bij de Zomerspelen van 2012 in Londen veroverden, gaan we zeker evenaren. En als de spreiding doorgroeit, gaan we bij de volgende Zomerspelen over het aantal van Sydney in 2000 heen."

Gregory Sedoc nam drie keer deel aan de Olympische Spelen ANP

Analist en sidekick: een feestje

Bosch en Sedoc kijken ernaar uit om voor de NOS aan de slag te gaan. "Ik wil sowieso alles zien en dat kan bij de NOS beter dan thuis: hier zijn dertig keer meer schermen", lacht Sedoc. "Ik ga alles nauwgezet bestuderen en daar mijn analyses op loslaten. Ik kijk als supporter, maar ook als analist. Ik ken alle sporters binnen de atletiek persoonlijk en heb met vrijwel iedereen getraind, dat zal van waarde zijn. Aan de slag als analist: ik ga er een feestje van maken."

Bosch: "Ik ben vereerd dat ik naar Rio mag. Zelf heb ik de Nederlandse vlag vier keer verdedigd, nu moeten anderen het doen, maar sta ik er toch dichtbij. Ik hoop Nederland vanaf de televisie de mooiste belevingen de huiskamer in te brengen."

Bosch is bekend met de Braziliaanse sportliefde. "Ik heb zelf vijftien jaar in Brazilië getraind en weet hoezeer mensen met de sport meeleven. De Braziliaanse passie voor sport kan de Olympische Spelen extra elan geven."

Gregory Sedoc tijdens de perspresentatie ANP

Russisch dopingdrama

Ook de recente berichten rond de dopingdrama's in Rusland volgden Bosch en Sedoc op de voet. "Het is nu bewezen dat de Russische staat bewust hielp bij het frauderen met doping", weet Sedoc.

"Het is heel goed als het WADA en het IOC zich hier hard tegen uitspreken. De Russische sporters volledig weren is een sterk statement. Het is belachelijk wat er allemaal gebeurd is."

"Het zou de sporters sieren als ze zelf ook met een statement komen en een verklaring afleggen. Ze waren onderdeel van een fout dopingregime. De schone sporters moeten juist opstaan: zij moeten protesteren tegen dit regime."

De Russische president Vladimir Poetin heeft een onderzoek aangekondigd naar alle genoemde functionarissen EPA

'Net als met terroristen'

"Waar topsport is, wordt valsgespeeld", aldus Bosch. "Er zijn bepaalde landen met andere normen en waarden. Maar ik geloof écht dat er ook in Rusland sporters zijn die schoon zijn. Het is net als met terroristen: een kleine groep verpest het voor de rest. Uitsluiting van Russische sporters is jammer, maar ik kan ermee leven. Er zullen een paar mensen de dupe zijn; het is niet anders."

STER Reclame