EPA

De Duitse inlichtingendiensten onderzoeken de achtergrond van de Afghaanse jongen die gisteravond in een trein in Beieren passagiers aanviel met een mes en een bijl. De Beierse minister Herrmann zegt dat bij de jongen thuis een zelfgemaakte IS-vlag is gevonden en een brief waaruit blijkt dat hij geradicaliseerd was. Of hij is aangestuurd door IS, is volgens de minister nog niet te zeggen.

Vanochtend meldde Amaq News Agency, de 'persafdeling' van IS, dat de dader een IS-strijder was. Eerder werd al bekend dat de Afghaan islamitische leuzen zou hebben geroepen toen hij toesloeg.

Bij de aanval in Beieren raakten vier mensen zwaargewond. Volgens de minister is de toestand van een van hen kritiek. De slachtoffers zijn leden van een familie uit China. Ze zouden andere passagiers tegen de 17-jarige aanvaller hebben willen beschermen. Er is ook een lichtgewonde.

Toen passagiers aan de noodrem trokken, vluchtte de dader. Hij werd even later met onder meer politiehelikopters gevonden in een woonwijk. Toen hij ook leden van het arrestatieteam wilde aanvallen, werd hij doodgeschoten.

'Er was geen andere keus dan de man neer te schieten'

De jongen was niet bekend bij de inlichtingendiensten. De politie weet alleen dat hij twee jaar geleden zonder ouders naar Duitsland kwam. Hij woonde sinds een paar maanden in de omgeving van Würzburg, de laatste twee weken bij een pleeggezin. De leden van dat gezin worden nu door de politie gehoord.

Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat de jongen alleen handelde. Vlak na de aanslag werd gezegd dat er een tweede dader bij betrokken was, maar daarvoor is volgens minister Herrmann geen enkel bewijs.

STER reclame