AFP

"De Europese Unie moet nu duidelijke taal spreken", zegt Kati Piri, Turkije-rapporteur en Europarlementariër voor de PvdA. Piri duidt op een reactie van de EU op de erbarmelijke situatie in Turkije die sinds de couppoging afgelopen weekend is ontstaan. "De EU moet Turkije duidelijk maken dat ze heel afhankelijk zijn van ons."

Afgelopen vrijdag was er een couppoging in Turkije. Na de poging tot staatsgreep werden duizenden mensen ontslagen in Turkije, vooral bij de politie en de rechterlijke macht, maar ook bestuursfunctionarissen zoals gouverneurs. De Turkse president Erdogan heeft na de couppoging ook geopperd om de doodstraf weer in te voeren.

"De situatie is zeer zorgwekkend", gaat Piri door. "We hebben de laatste tijd te weinig onze mening geuit. We moeten onze zorgen uiten en dan hopen dat een gedeelte van de bevolking reageert. Als we dat niet doen, gaat het definitief de verkeerde kant op."

Geen sancties

Volgens Piri is de EU een belangrijke afzetmarkt voor Turkije en is het een goed idee om dat aan Erdogan duidelijk te maken. "We hoeven geen sancties in te voeren, maar we kunnen hem wel duidelijk maken hoe afhankelijk hij van ons is."

Door de onrust in het land is de vluchtelingenproblematiek op de achtergrond geraakt. Amnesty International heeft geopperd dat verdere afspraken over vluchtelingen met Turkije bevroren moeten worden. Piri vindt dat geen goed idee. "Het is een beetje kortzichtig om deze problematiek naar de achtergrond te schuiven. Er wonen 3 miljoen vluchtelingen in Turkije, van wie 2,5 miljoen Syriërs. Die situatie kunnen we niet opeens negeren."

Rechterlijke macht

Ook de arrestaties van alle rechters in het land moeten we niet negeren, vindt de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. Ze hebben een brief naar minister Koenders van Buitenlandse Zaken gestuurd. "Hij moet een grotere vuist maken richting zijn collega's", vindt Rosa Jansen, voorzitter van de vereniging. "Er is op dit moment te veel onzekerheid. De autonomie van de rechterlijke macht moet worden gewaarborgd."

STER reclame