Werk op station Utrecht Centraal
NOS Nieuws

Grootste kans op ongelukken in bouw en metaal

Werknemers in de bouw en in de metaalsector krijgen vaker een arbeidsongeval waardoor ze tijdelijk niet kunnen werken dan werknemers in andere sectoren. Ook spreken ze hun collega's vaker aan op onveilig of ongezond gedrag. Dat blijkt uit een enquête van CBS en TNO.

Vorig jaar had 5,1 procent van de metaalarbeiders en machinemonteurs en 4,8 procent van de bouwvakkers een ongeluk waardoor ze een of meer dagen niet konden werken. Het gemiddelde voor alle werknemers is 1,4 procent.

Andere beroepsgroepen die boven het landelijk gemiddelde uitkomen zijn voedselverwerkers, mensen in de transportsector, in de land- en tuinbouw, veetelers en sociaal werkers.

Mannen meer risico

Mannen doen vaker gevaarlijk werk dan vrouwen en krijgen dan ook vaker een ongeluk. In negen van de tien beroepsgroepen met veel arbeidsongevallen werken meer mannen dan vrouwen. Alleen sociaal werk wordt vaker door vrouwen gedaan.

Vrouwen worden vaker dan mannen slachtoffer van geweld op de werkvloer. Het gaat om fysiek geweld, maar ook bedreiging en intimidatie.

Mensen die gevaarlijk werk doen, spreken elkaar geregeld aan op hun gedrag. Zo kunnen ongevallen op het werk worden voorkomen. Vooral elektriciens waarschuwen elkaar vaak. Zij zijn volgens het CBS een voorbeeld voor andere beroepsgroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl