Reuters
NOS Nieuws

Erdogan: waarom coupplegers gevangen zetten als volk doodstraf wil?

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat hij een herinvoering van de doodstraf in Turkije niet in de weg zal staan wanneer het parlement hiertoe besluit. De suggestie dat Erdogan met zijn hardhandige optreden vooral zijn tegenstanders onschadelijk wil maken, noemt hij "smadelijk". Erdogan deed zijn uitspraken in een exclusief interview met CNN.

"Als het Turkse volk vindt dat de terroristen geëxecuteerd moeten worden, waarom zou ik ze dan jaren gevangen zetten en te eten geven?", vroeg Erdogan zich af. Hij noemt de coup "overduidelijk hoogverraad".

Eerder zei een woordvoerder van de Duitse Bondskanselier Merkel dat Turkije EU-lidmaatschap kan vergeten als de doodstraf in Turkije opnieuw wordt ingevoerd. Turkije stopte in 2004 met de doodstraf toen het land met de EU in gesprek ging over mogelijk lidmaatschap van de Europese Unie.

Gülen

Erdogan zegt dat de VS snel een officieel uitleveringsverzoek voor de islamitische geestelijke Fethullah Gülen van zijn regering kan verwachten. Hij noemt de Verenigde Staten "een belangrijke strategische partner" en verwacht dat de "wederzijdse afspraken over de uitlevering van criminelen" worden nageleefd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei eerder mee te werken met een onderzoek naar Gülen als de Turkse regering met serieuze bewijzen komt voor betrokkenheid bij de coup.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl