Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse
NOS Nieuws

Vierdaagsejubileum: vier keer 50 km plus een 'ereronde' van ook 50 km

De Nijmeegse Vierdaagse viert feest. Het evenement, dat morgen begint, wordt deze week voor de honderdste keer gehouden. Om dat extra feestelijk te maken, lopen honderd geselecteerde wandelaars de dagelijkse afstand van 50 kilometer niet vier, maar vijf keer.

Vandaag tot en met donderdag leggen iedere keer 25 deelnemers de route van de volgende dag al af. Na deze 'ereronde' van 50 kilometer nemen ze kort rust en beginnen dan met de 'gewone' dagetappe van ook weer 50 kilometer.

16 uur en 40 minuten

Deze groep loopt dus op een van de vier dagen 100 kilometer. Bij een gemiddeld tempo van 6 kilometer per uur komt dat neer op 16 uur en 40 minuten wandelen.

Bij deze lopers zitten Vierdaagse-veteranen, buitenlanders en ook 'geüniformeerde' wandelaars van defensie, politie en brandweer.

"Deze afstand moet je niet onderschatten en er goed voor trainen", zegt wandelcoach Daniëlle Damhuis.

Een spijkerbroek is een echte don't.

Daniëlle Damhuis, wandelcoach.

"Het is belangrijk dat je de training opbouwt en dat je de spieren langzaam aansterkt en verstevigt," zegt Damhuis. "Je begint met een korte afstand, minimaal drie keer per week trainen."

Daarna is het volgens haar zaak het aantal kilometers uit te bouwen. "Als je eenmaal de 40 of 50 kilometer kan lopen, is de 100 kilometer ook goed te doen."

Goed schoeisel is ook van groot belang, zegt Damhuis "Maar prettig zittende wandelkleding is misschien wel net zo belangrijk. Een echte don't is een spijkerbroek, die kan na zo'n lange afstand gaan schuren en na regen droogt de spijkerstof maar moeilijk."

Naast de training en de kleding is ook voeding erg belangrijk. "Je moet minimaal om de 10 kilometer iets eten en tijdens de hele tocht blijven drinken", geeft ze als tip mee.

Danielle Damhuis

Het bekendste ongemak zijn natuurlijk de blaren, die ook Damhuis nog steeds oploopt. "Heel erg vervelend. Als je ze hebt, plak ze dan vooral af als ze nog dicht zijn, zodat je weer verder kan lopen en nog plezier kan beleven aan de wandeltocht".

Mentaal spelletje

Een flinke uitdaging dus, vindt ook Jan-Willem de Rover, een van de uitverkoren wandelaars. "Het is echt een extra uitdaging, maar vooral ook een grote eer om hierbij te mogen zijn."

"Wandelen is eigenlijk een mentaal spelletje. Het is fysiek zwaar, maar zeker ook een mentale uitdaging, Ik vind dat je jezelf eens per jaar moet testen. De Vierdaagse is dat testmoment voor mij, zeker nu ik ook de Ereronde loop."

Of het gaat lukken, daar maakt hij zich geen zorgen om. "Opgeven is een keuze, dus ik loop hem gewoon uit."

De eerste Ereronde begint straks om 16.45 uur. De lopers finishen komende nacht en na een paar uur rust beginnen ze morgenochtend vroeg aan hun 'gewone' eerste etappe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl