NOS Nieuws

Frankrijk staat stil bij aanslag

  • NOS / Dave Abspoel
  • NOS / Dave Abspoel
  • NOS / Dave Abspoel
    Afval op de plaats waar de dader is omgekomen
  • NOS / Dave Abspoel
    Afval op de plaats waar de dader is omgekomen
  • NOS / Dave Abspoel
    Bloemen op de plaatsen waar de slachtoffers zijn gevallen
  • Reuters
    Op de boulevard in Nice kwamen duizenden mensen bijeen

In heel Frankrijk hebben mensen een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de aanslag in Nice te herdenken. In die stad kwamen veel mensen samen op de Promenade des Anglais, de plek waar de dader inreed op publiek dat een vuurwerkshow bekeek.

Na de minuut stilte werd er geapplaudisseerd. Naast duizenden burgers was ook minister-president Valls in Nice aanwezig. Bij zijn aankomst voor de herdenking ontstond er boe-geroep in de menigte. Mensen riepen "moordenaars" en "opstappen". De afgelopen dagen was er veel kritiek op de regering. Die zou te weinig hebben gedaan om aanslagen te voorkomen.

Tijdens de herdenking waren veel zwaarbewapende militairen en politieagenten op de been. Voor de kust patrouilleerde de kustwacht.

President Hollande en minister van Binnenlandse Zaken hielden de minuut stilte in Parijs, op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Onderzoek

Bij de aanslag kwamen 84 mensen om het leven. Van de 308 gewonden zijn er nog 59 in het ziekenhuis. 29 mensen liggen op de intensive care.

IS heeft de aanslag opgeëist, maar onderzoekers hebben nog geen bewijs gevonden dat de dader contact had met de terreurorganisatie.

Het is de derde keer in anderhalf jaar dat er in Frankrijk een nationale minuut stilte wordt gehouden na een terroristische aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl