EPA

Na de couppoging in Turkije is veel onrust ontstaan onder Turkse Nederlanders in Rotterdam. "We maken ons erg veel zorgen", vertelt de Nederlandse Gülen-aanhanger Alasak over de gespannen sfeer. "Mensen worden op straat verbaal aangevallen en er worden stenen naar panden gegooid."

De Gülen-beweging wordt door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk voor de couppoging gehouden. Aanhangers van de politieke rivaal van Erdogan moeten boeten volgens de president.

Doelwit van vandalen

Gisteren kwamen tientallen Erdogan-aanhangers verhaal halen bij het pand van Stichting Nida, die banden heeft met de Gülen-beweging. Ook werden afgelopen weekend culturele centra van de beweging het doelwit van vandalen. "We hopen dat de gemeente, de burgemeester en de politie dit serieus nemen", vertelt Alasak. "En dat ze hun best doen om deze acties een halt toe te roepen."

Gisteren maande de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de Turkse gemeenschap in Nederland tot kalmte. De burgemeester heeft extra politietoezicht ingesteld voor scholen en andere instituten van onder andere de Gülen-beweging in Rotterdam.

Ophef

Alasak vindt het niet raar dat er zoveel ophef in Nederland is ontstaan na de onrust in Turkije. "De laatste jaren heeft Erdogan hier veel organisaties gebruikt om zijn invloed te vergroten. Daarbij volgt iedereen via de media hoe het eraan toegaat in Turkije." 

Emre Ünver, voorzitter van het Inspraak Orgaan Turken, is het met Alasak eens. "Turkse Nederlanders volgen het nieuws en maken zich zorgen om vrienden en familie en Turkije. Daardoor ontstaat die betrokkenheid."

Maar die betrokkenheid uit zich niet alleen op positieve manieren, vindt Ünver. "In Nederland moeten ze hun mening gaan uiten binnen de grenzen. Wat er nu gebeurt, is onacceptabel." Daarover gaan de betrokken partijen nu in gesprek. "Meer dan een oproep tot alertheid en gesprekken organiseren kunnen we op dit moment niet doen."

STER reclame