NOS Nieuws

Schutter Baton Rouge was 29-jarige veteraan

Gavin Long op YouTube: je moet terugvechten

De man die gisteren in de Amerikaanse plaats Baton Rouge drie agenten doodschoot, was een veteraan van het Amerikaanse leger. Gavin Long diende vijf jaar in het korps mariniers en was zeven maanden op missie in Irak. Hij verliet het leger in 2010.

Long was actief op YouTube. Hij plaatste de afgelopen week meerdere video's waarin hij spreekt over politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Volgens hem moeten zwarte Amerikanen, waartoe hij zelf ook behoorde, "terugvechten". De moord op vijf agenten in Dallas noemt hij "gerechtigheid".

Ook zegt hij in een van de video's dat hij zich verwant voelt aan "de geest van rechtvaardigheid". Hij wil dat mensen dat weten, "voor het geval dat er iets met me gebeurt".

Gavin Long opende gisteren het vuur op agenten die waren afgekomen op een melding dat iemand met een wapen langs de snelweg liep. Drie agenten kwamen om het leven; ook raakten er drie gewond. Long werd vervolgens zelf ook doodgeschoten.

De autoriteiten hebben zich nog niet uitgelaten over zijn motief. De politie onderzoekt of hij zelf het alarmnummer heeft gebeld en de agenten zo in een hinderlaag heeft gelokt.

'Geen rechtvaardiging'

President Obama heeft de schietpartij scherp veroordeeld. "Er is geen rechtvaardiging voor geweld tegen de politie", zei hij bij een persconferentie. Ook denkt Obama dat Long niet de laatste schutter zal zijn "die probeert ons tegen elkaar op te zetten".

In Baton Rouge waren begin deze maand felle protesten nadat de zwarte Alton Sterling (37) door de politie was doodgeschoten. Bij een demonstratie in Dallas tegen excessief politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, een paar dagen later, werden vijf blanke politie-agenten vermoord. De schutter uit Dallas was eveneens een veteraan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl