NOS Nieuws

Gebouwen Gülen-beweging in Nederland doelwit

In Nederland zijn vernielingen aangericht aan culturele centra van de Turkse Gülen-beweging. In Rotterdam en Zaandam zijn panden met stenen bekogeld. Dat zegt een woordvoerder van de beweging.

De Turkse president Erdogan houdt geestelijk leider en politiek tegenstander Gülen verantwoordelijk voor de militaire coup vrijdag. Binnen de Turkse gemeenschappen in West-Europa zorgt dit voor spanningen tussen voor- en tegenstanders.

België

Dit weekeinde liepen ook in België de spanningen tussen de aanhangers van Erdogan en de Gülen-beweging op. Er waren net als in Nederland verschillende demonstraties. Panden van de Gülen-beweging werden beklad en bekogeld. Ook werd geprobeerd brand te stichten.

In Brussel verbrijzelden jongeren met stenen de glazen deur een koepelvereniging van de beweging, schrijven Belgische media. Ook zouden ondernemers hun winkels in sommige steden gesloten houden.

Verscherpt politietoezicht

"In Nederland is het niet zo heftig als in België", zegt de woordvoerder van de Gülen-beweging "De politie is op de hoogte. We hopen dat het mee gaat vallen hier en dat het acties zijn van een paar jongeren."

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam laat weten dat scholen en andere instituten van de Gülen-beweging in de stad nu extra in de gaten gehouden worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl