AFP
NOS Sport

Topgolfer McIlroy: golf op de Spelen doet er niet toe

De mondiale golftop haalt de neus op voor de Olympische Spelen. Waar ruim tienduizend sporters in augustus alles uit de kast halen om olympische roem te vergaren, heeft de mondiale golftop besloten het evenement in Rio de Janeiro juist te mijden. Angst voor besmetting met het zika-virus is het veel gehoorde excuus. Het ontbreken van miljoenen aan prijzengeld ligt meer voor de hand, beweren anderen.

Na 112 jaar is het eindelijk zover

Jarenlang heeft de golfwereld gelobbyd om de sport terug te krijgen op het olympisch podium. Nu het na 112 jaar afwezigheid eindelijk zo ver is, geven de echte smaakmakers niet thuis. Tot woede van de organisatoren. "Ze komen niet, omdat er niets te verdienen valt", concludeert voorzitter Carlos Nuzman van het Braziliaanse organisatiecomité. "Zika is een groter probleem in Florida dan in Brazilië, maar ze spelen wel in Florida."

Het zit er dik in dat Nuzman gelijk heeft. Olympische roem lijkt de toppers niet te interesseren. Golfvedette Rory McIlroy geeft het ook gewoon toe: "Golf op de Spelen doet er niet toe.” McIlroy is de huidige nummer vier van de wereldranglijst. Ook de spelers boven hem komen niet. "Ik weiger mijn gezin in gevaar te brengen", verklaart Jason Day, de Australische nummer één van de wereld. Dustin Johnson (2) en Jordan Spieth (3) willen hun gezondheid ook niet in de waagschaal stellen. Zeggen ze.

Niet belangrijk

"Tja, we hoeven eigenlijk niet te speculeren", meent Jeroen Stevens, directeur van de Nederlandse golffederatie NGF over de achterliggende gedachte van het besluit weg te blijven. "Er gaan zo'n tienduizend sporters naar de Spelen en de enige sporters die niet gaan uit gezondheidsoverwegingen zijn golfers. Het lijkt dat zij het toernooi niet belangrijk genoeg vinden."

Waar de mannelijke toppers dus vooral niet naar Rio willen, verheugen hun vrouwelijke collega’s zich juist op het Braziliaanse avontuur. Voor hen vormt het zika-virus blijkbaar geen barrière. “En dat terwijl zij juist tot de risicogroep behoren”, merkt Stevens op. "Ik ben meer opgewonden over de Olympische Spelen dan dat ik me druk maak over het virus’, zegt Lydia Ko, de nummer een van de wereldranglijst.

Liever groen jasje dan een medaille

Maar waarom zeggen golfers dan zo makkelijk af? Als je als golfer een van de vier major-toernooien wint, mag je tussen de 1 en 2 miljoen euro op je bankrekening bijschrijven. Olympisch goud is, afhankelijk van het land waar de speler voor uitkomt, misschien goed voor een halve ton.

Toch denkt NGF-directeur Stevens dat geld niet de doorslaggevende factor is. "Een golfer als Jason Day verdient zo'n dertig miljoen per jaar. Voor de groten gaat het niet meer om geld, maar net als in tennis draait het in golf om de vier grote toernooien, de majors. Golfers hebben geen beleving bij goud", vermoedt Stevens. "Tien van de tien golfers winnen liever een groen jasje dan een olympische medaille."

Steeds meer topgolfers bang voor zika-virus

Tennis

Was het dan een verkeerde beslissing golf terug te laten keren als olympische discipline? "Nee, zoiets heeft tijd nodig", meent Stevens. "Kijk maar naar tennis." Die sport keerde na vele jaren van afwezigheid in '88 terug op het olympisch toneel en ook toen waren de mannelijke sterren niet meteen geïnteresseerd.

Slechts drie spelers uit de toptien (Stefan Edberg, Tim Mayotte en Miloslav Mecir) speelden destijds in Seoul op het olympisch hardcourt. Ook toen was tennis bij de vrouwen een stuk populairder; elf van de twaalf deelneemsters aan de Spelen stonden in de top-20 van de wereldranglijst, onder wie winnares en nummer één Steffi Graf.

Inmiddels reserveren ook de mannelijke wereldsterren ruimte in hun agenda voor een olympische ervaring, getuige ook de recente winnaars. Zo schreven André Agassi (1996), Jevgeni Kafelnikov (2000), Rafael Nadal (2008) en Andy Murray (2012) een olympische titel op hun naam.

afp
Joost Luiten is niet bang en gaat wel

Gelukkig zijn er nog wel dappere golfers. Zo gaat Danny Willet, winnaar van de laatste editie van de Masters, wel. "Je hebt meer kans om malaria op te lopen in Zuid-Afrika dan het zika-virus in Rio", zegt hij. En onze landgenoot Joost Luiten is ook niet bang. "Ik ben er niet mee bezig."

Rory McIlroy kijkt in augustus in ieder geval op de bank in zijn landhuis bij Belfast naar de Olympische Spelen. "Naar sporten die er wel toe doen”, zegt hij. “"Ik heb niet het gevoel dat ik de sport tekort doe. Ik ben niet gaan golfen om de sport te laten groeien. Ik ben gaan golfen om majors en toernooien te winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl