Jenny Bergs en Ilona Klinkendon NOS

"Neem altijd een regenjasje mee." Het is een van de tips van Ilona Klinkendon, de vrouw die meer dan tien keer als eerste eindigde bij de Vierdaagse. ‘’Ook handgel mag niet ontbreken’’, vult Jenny Bergs aan. ‘’Voor als je nergens je handen kunt wassen.’’

De dames kunnen het weten. Jenny loopt dit jaar voor de zestiende keer mee, Ilona voor de vijftiende keer. Ze eindigden meer dan tien keer als eerste (Ilona) en tweede (Jenny). Dit jaar vindt de 100e editie van de Nijmeegse Vierdaagse plaats. Daarom vroeg de NOS Ilona en Jenny wat je wel en vooral ook niet moet doen tijdens het lopen van deze tocht.

Ilona en Jenny: even voorstellen

Zo moet je volgens Ilona niet gaan zitten. "Dan moet je daarna weer overeind komen. Je kunt beter de hele tijd doorlopen." Ook moet je vooral je schoenen aanhouden. "Als je die uitdoet en daarna weer aan moet doen, zijn je voeten uitgezet en maak je het alleen maar zwaarder voor jezelf."

Een extra groot ontbijt eten om de dag door te komen? Niet nodig volgens Ilona. "Eet wat je normaal ook eet en ga niet opeens heel anders eten. Neem een ontbijtkoek mee en eet die op in plaats van alles wat je onderweg tegen komt."

Ilona en Jenny lopen jaarlijks samen vele wandeltochten en worden daarom ook wel 'de wandelzusjes' genoemd. "Waren we maar echte zussen", roepen ze regelmatig. Tijdens de Vierdaagse staan ze samen om drie uur ’s ochtends bij de start, zodat ze een uur daarna vooraan kunnen starten. "Dan kunnen we in ons eigen tempo lopen", vertelt Ilona.

Tips van Ilona en Jenny

Hoewel Ilona en Jenny altijd bij de top eindigen, benadrukken ze dat het bij de Vierdaagse vooral om genieten draait. "Plezier maken, dat is het belangrijkste", licht Jenny toe.

STER reclame