AFP
NOS Nieuws

Kamer: goed dat staatsgreep Turkije is mislukt

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer zijn het er over eens: het is goed dat de staatsgreep in Turkije is mislukt. De zware kritiek op president Erdogan blijft, maar omdat hij democratisch is gekozen, kan een militaire coup niet de manier zijn om van hem af te komen.

Meer macht Erdogan

Ten Broeke van de VVD noemt een staatsgreep het verkeerde middel om Turkije democratischer en meer seculier te maken. Het verhoogt volgens hem juist het risico dat het land zich verder in autoritaire en islamistische richting ontwikkelt.

Volgens D66'er Sjoerdsma kan het "zorgwekkende en angstaanjagende optreden van Erdogan geen excuus zijn voor staatsgreep". Volgens hem zijn er na afgelopen nacht vooral verliezers en zal de autoritaire macht van Erdogan "alleen maar toenemen".

PvdA-Kamerlid Maij vindt dat een staatsgreep nooit een optie kan zijn en benadrukt dat ook de democratische tegenstanders van Erdogan niet voor een militaire coup waren. De situatie is volgens Maij buitengewoon zorgelijk, zeker omdat het land in zo’n instabiele regio ligt.

Chaos

"Conflicten los je democratisch op, niet met een militaire coup", zegt SP'er Smits die hoopt dat er niet nog meer polarisatie ontstaat.

Het CDA maakt zich grote zorgen over de chaos in Turkije. Kamerlid Knops: "Er is veel, heel veel kritiek te uiten op de wijze waarop Erdogan het land leidt, de mensenrechten aantast en zich internationaal opstelt. Toch zien wij liever vreedzame veranderingen in Turkije.”

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Voordewind zal de mislukte coup de positie van Erdogan versterken en zal hij dit zien als vrijbrief voor zijn islamistische agenda. "Reden temeer voor geen versnelde toetreding tot de EU."

Volk opgestaan

Ook DENK van de Turks Nederlandse Kamerleden Kuzu en Ozturk concludeert dat de democratie het heeft gewonnen van de tanks en de wapens. "Vannacht is het Turkse volk opgestaan en heeft laten zien op te komen voor de democratie".

PVV-leider Wilders is de enige die er echt anders over denkt. Vannacht liet hij weten: "I hope Erdogans islamofascist regime is finished. The sooner the better."

Niet terug van reces

VNL, de partij van Kamerleden Bontes en Van Klaveren, vindt dat de Kamer moet terugkomen van reces. Volgens Bontes zijn de belangen enorm. Maar regeringspartijen VVD en PvdA willen de zomervakantie van de Tweede Kamer niet onderbreken voor spoedoverleg over Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl