AFP

Het is onduidelijk hoeveel mensen er om het leven zijn gekomen bij de mislukte staatsgreep in Turkije. De Turkse premier Yildirim spreekt over 161 doden, maar de waarnemend opperbevelhebber Dundar zegt dat er meer mensen zijn gedood.

Vermoedelijk spreekt Yildirim alleen over gedode burgers en politie-agenten, doden aan de regeringszijde. Het woord dat hij gebruikte in het Turks kan zo worden uitgelegd. De omgekomen coupplegers moeten daar dan nog bij worden opgesteld. Ook buitenlandse persbureaus trekken die conclusie en stellen vast dat er 265 mensen zijn omgekomen.

Volgens premier Yildirim is alles onder controle

Ruim 1400 mensen raakten gewond. Er zijn bijna 2900 mensen gearresteerd. De arrestaties zijn overal in Turkije gedaan. Een legerhelikopter is uitgeweken naar Griekenland en de acht inzittenden zijn gearresteerd.

De vannacht benoemde waarnemend opperbevelhebber van de strijdkrachten zegt dat de burgers om het leven zijn gedood door de opstandelingen.

De politie voert opgepakte militairen af op het Taksimplein in Istanbul EPA

In de buurt van het presidentieel paleis in Ankara zijn vannacht bommen afgeworpen, meldt tv-zender NTV. Volgens de regering hebben de coupplegers geen gevechtsvliegtuigen meer in handen, maar wel helikopters. Die worden zo nodig door de regering uit de lucht geschoten. De aanvallen op het parlementsgebouw zijn afgeslagen. 

Het parlement raakte flink beschadigd Reuters

Een van de doelwitten van de opstandelingen was het hoofdkwartier van de Turkse inlichtingendienst. Het gebouw werd aangevallen door legerhelikopters en mannen met machinegeweren. De chef van de inlichtingendienst was op een veilige plek ondergebracht. Ook dat gebouw is weer in handen van de regering.

IJzingwekkend stil

In Ankara werden tot vanmorgen vroeg nog geweerschoten gehoord, maar nu lijkt het rustiger te worden. Ook in Istanbul is de rust weergekeerd. Het hoofd van de nationale politie zegt dat zijn mensen de situatie onder controle hebben en volgens NOS-correspondenten in Istanbul is het heel stil op straat. 

IJzingwekkend stil, noemt correspondent Bram Vermeulen het zelfs. "De straten zijn bijna verlaten hier. Ik zag auto's die gewoon zijn achtergelaten, ook een vrachtwagen op het Taksimplein. Belangrijke wegen worden nog steeds geblokkeerd door politieauto's. Maar het is een groot verschil met de kakofonie van vannacht."

Vermeulen ging om 05.00 uur naar bed en toen vlogen er nog steeds F16's heel laag over. "Ze maakten 'geluidsbommen' door door de geluidsbarrière heen te vliegen. Mensen hadden daardoor de indruk dat de stad werd gebombardeerd. En er was ook veel geweervuur te horen." 

'Veel mensen dachten dat Istanbul gebombardeerd werd'

Op tv-beelden is te zien hoe vanmorgen tientallen opstandige militairen met de handen omhoog de Bosporus-brug in Istanbul af liepen. De brug was gisteravond afgesloten door de coupplegers. Volgens getuigen zijn er op de brug soldaten die zich al hadden overgegeven aangevallen door Erdogan-aanhangers. De politie greep in om de soldaten te ontzetten.

Militairen geven zich over op Bosporusbrug

Bij het hoofdkwartier van het leger in Ankara hebben 200 ongewapende militairen zich overgegeven. Het is niet duidelijk of deze 200 ook bij de ruim 1500 arrestanten horen.

President Erdogan heeft aangekondigd dat hij het leger zal zuiveren. Hij heeft een nieuwe opperbevelhebber aangesteld. 29 kolonels en 5 generaals zijn ontslagen.

Het is onbekend waar de vorige hoogste man van de strijdkrachten zich bevindt. Hij werd gegijzeld door de coupplegers, maar is weer vrij, meldt het staatspersbureau. Hij werd vastgehouden op een luchtmachtbasis.

STER reclame