Schippers laat zich niet afleiden door aanslag in Nice

Schippers: we hebben een rare en zieke wereld

Dafne Schippers blijft toptijden neerzetten. De sprintdiva won vrijdagavond in Monaco bij wedstrijden voor de Diamond League de 100 meter in 10,94 seconden. Een week geleden veroverde ze in Amsterdam de Europese titel op deze afstand in 10,90.

In Monaco liep de Nederlandse voor de negende keer in haar loopbaan onder de 11 seconden. Haar Nederlands record staat op 10,81, vorig jaar gelopen bij de WK in Peking.

Schippers zette vrijdagavond haar concurrentes op grote achterstand. De Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown (34 jaar) finishte als tweede in 11,12 seconden. De Zuid-Afrikaanse Carina Horn liep in 11,14 naar de derde plaats. Madiea Ghafoor, de tweede Nederlandse atlete in de race, finishte als zevende in 11,60.

Schippers wint de 100 meter in Monaco

Niet fit

Schippers kende een moeilijke aanloop naar de wedstrijd in Monaco. Bij de EK was ze ziek geworden. "Ik kon vier dagen niet eten. Nu wel weer en dat scheelt wel." Ze landde donderdag op het vliegveld van Nice. Later op de avond volgde de aanslag in de Franse stad, waarbij veel mensen het leven lieten.

De tribunes van Stade Louis II zaten in Monaco niet vol. Voorafgaand aan de wedstrijden werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Nice. Bijna alle atleten droegen rouwlintjes op hun shirt. Schippers was blij met het eerbetoon. "Natuurlijk ben je ermee bezig. Er was twijfel of deze wedstrijd zou doorgaan. We hebben een rare en zieke wereld", zei de sprintster.

Ondanks de gebeurtenissen liep Schippers een geconcentreerde race. "Eenmaal op de baan kan ik de knop omzetten. Ik ben blij met de zege en de tijd is onbelangrijk."

Nog een race voor Rio

Monaco was de voorlaatste wedstrijd van Schippers op weg naar de Olympische Spelen in Rio. Volgend weekeinde loopt de Nederlandse vedette nog de 200 meter bij de Diamond League in Londen. Daarna gaat ze op trainingsstage in Portugal voor ze naar Rio afreist.

Caster Semenya liep in Monaco, vier weken voor de Olympische Spelen, de beste seizoenstijd op de 800 meter. De Zuid-Afrikaanse, vier jaar geleden tweede op de Spelen in Londen, won in 1.55,33. Ze liet de nummer twee Francine Niyonsaba uit Burundi bijna een seconde achter zich. Sinds 2009 liep geen atlete meer zo hard als Semenya op de 800 meter.