Politie-agenten op de plek van de aanslag in Nice
NOS Nieuws

De dag na de aanslag: Frankrijk is opnieuw diep geraakt

Waar normaal Fransen en toeristen flaneren, onder de palmen op de boulevard van Nice, voltrok zich gisteravond uit het niets een drama. Bij een aanslag met een vrachtwagen vielen 84 doden, nog altijd verkeren zo'n vijftig mensen in levensgevaar.

Vanwege de aanslag zijn in Frankrijk drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen, die met hun ouders naar een vuurwerkshow hadden gekeken.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er onder de doden geen Nederlanders. Wel raakten twee Nederlandse kinderen gewond. Het zijn een meisje van 14 en een jongen van 9. Ze liggen in een Frans ziekenhuis.

Reconstructie van de aanslag in Nice

De boulevard van Nice stond gisteravond vol met mensen die naar een vuurwerkshow hadden gekeken, toen even voor elf uur een vrachtwagen op de menigte inreed. Ooggetuigen zeggen dat de chauffeur ook een vuurwapen bij zich had, waarmee hij schoot op de politie en het publiek.

De bestuurder van de truck reed zo'n twee kilometer door de mensenmassa, tot hij werd gestopt en doodgeschoten door de politie. Daarvan zijn amateurbeelden opgedoken.

Politie doodt dader aanslag Nice

"Uit het niets reed een witte vrachtwagen met een rotvaart de menigte in", vertelt een Nederlandse ooggetuige. "Mensen renden schreeuwend alle kanten op. Overal lagen lichamen."

"De paniek die ontstond was onbeschrijfelijk", zegt een andere ooggetuige. "Mensen rennen langs elkaar heen, er was geschreeuw en gehuil. Eerst heb ik gekeken of al mijn vrienden er nog bij waren, daarna zijn we naar binnen gerend en achter de bar gedoken."

Mensen kregen het advies om binnen te blijven en op sociale media werden onder de hashtag #PortesOuvertesNice acties gestart om mensen onderdak of een schuilplaats te bieden. Ook werden gratis taxiritjes aangeboden aan mensen die naar huis of naar hun hotel wilden.

Dader

De dader van de aanslagen is Mohamed Lahouiaej Bouhlel, een 31-jarige Tunesische Fransman. Zijn identiteitspapieren lagen in de cabine van de gehuurde vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd.

De Arabische nieuwszender al Jazeera heeft een foto van de man gepubliceerd.

Buren omschrijven Bouhlel als een stille en eenzame man. Hij zag er niet uit als een gelovig persoon, zeggen ze. Een buurman zegt: "Hij heeft niets met religie, hij bidt niet, hij doet niet aan de ramadan. Hij is een depressieve man die in scheiding ligt."

Bouhlel was getrouwd, had kinderen en werkte als bezorger-chauffeur. Hij was bekend bij de politie. In maart dit jaar werd hij veroordeeld omdat hij bij een verkeersruzie geweld had gebruikt. De veiligheidsdiensten hadden hem niet in het vizier.

Onderzocht wordt of Bouhlel banden had met islamitische terreurgroepen, maar vooralsnog gaat de Franse hoofdaanklager die belast is met terreurzaken er niet van uit dat de aanslag het werk is van een islamitische terreurorganisatie.

Nederlandse ooggetuigen over aanslag

President Hollande bezocht Nice aan het begin van de middag. Hij zei dat "de vijand" door zal gaan met het plegen van aanslagen en verwacht dat de strijd tegen terrorisme nog lang zal duren. Volgens de president "pleegde dit individu deze terroristische aanslag om Frankrijk te treffen". Premier Valls noemde de aanslag "laf en onmenselijk".

De noodtoestand in Frankrijk wordt met drie maanden verlengd. Gisteravond had president Hollande juist aangekondigd dat de noodtoestand na 26 juli ten einde zou komen. De maatregel werd ingesteld na de aanslagen door aanhangers van IS in Parijs in november 2015.

President Hollande reageert met afschuw op de aanslag

Naar aanleiding van de aanslag in Nice houdt de politie de beveiliging bij evenementen in Nederland deze zomer opnieuw tegen het licht. Bekeken wordt of er extra maatregelen nodig zijn, zegt korpschef Erik Akerboom.

Een van de evenementen waarnaar wordt gekeken is de Nijmeegse Vierdaagse. Die begint dinsdag. Ook naar de EuroPride, de Europese versie van de GayPride die volgende week zaterdag begint, wordt extra gekeken.

Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk.

Premier Rutte

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd. Er worden volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, landelijk geen extra maatregelen genomen, zoals uitgebreide grenscontroles of extra bewaking van stations.

Premier Rutte reageerde in Mongolië op de aanslag, waar hij een Europees-Aziatische top bijwoont. "Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk, onverminderd vastberaden in onze gezamenlijke strijd tegen het terrorisme", zei hij.

Rutte reageert in Mongolië op aanslag Nice

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl