Boekhandel Donner in Rotterdam ANP

Minister Bussemaker wil het makkelijker maken voor boekhandels om klanten geschenken te geven. Ze komt daarmee tegemoet aan een wens uit de Tweede Kamer. Die wilde meer mogelijkheden om het 'individuele ondernemerschap' te bevorderen en het boek te promoten.

Nu kan dat maar heel beperkt: er is een vaste boekenprijs en er zijn alleen acties met kortingen en cadeaus mogelijk waar alle boekhandels tegelijk aan kunnen meedoen, bijvoorbeeld tijdens de Boekenweek.

Individuele boekhandels

Bussemaker heeft advies gevraagd aan het Commissariaat voor de Media. Dat ziet allerlei bezwaren tegen verruiming voor individuele boekhandels, onder andere omdat kapitaalkrachtige ketens er meer profijt van zouden hebben dan kleine zelfstandige boekwinkels.

Maar Bussemaker wil toch een experiment doen. Dat zou begin 2018 moeten ingaan en twee jaar moeten duren. Aan de bezwaren van het Commissariaat wil ze tegemoet komen door aan de proef allerlei voorwaarden te verbinden. 

Maximaal 5 euro

Bussemaker wil dat het geschenk niet meer waard is dan 5 euro, bij een minimum aankoopbedrag van 15 euro. Daardoor zouden de grote marktpartijen niet te veel concurrentievoordeel hebben. 

De minister zegt dat over het precieze bedrag te discussiëren valt. Het uitgangspunt is dat het niet te laag mag zijn ("want dan stelt de actie niets voor"), maar ook niet te hoog.

Geen supermarkten

Verder wil ze dat alleen winkels kunnen meedoen die minimaal 1000 boeken in hun assortiment hebben. Dat sluit grote 'branchevreemde' partijen zoals supermarkten en drogisterijketens uit. 

De verruiming zal ook niet gelden voor winkels die alleen via internet boeken verkopen. Om de plannen van de minister in te voeren, moet de wet worden veranderd.

STER reclame