Premier May en de Schotse leider Sturgeon
NOS Nieuws

May: De Schotten hebben in 2014 kunnen stemmen over onafhankelijkheid

De Britse premier Theresa May heeft een bezoek gebracht aan haar Schotse collega Nicola Sturgeon. Ze hebben het gehad over de relatie tussen Groot-Brittannië en Schotland na de brexit. May wil voorkomen dat Schotland zich afscheidt.

Schotland wil graag in de Europese Unie blijven, en Sturgeon vreest de negatieve gevolgen van een brexit. Ze zei eerder dat het zeer waarschijnlijk is dat er een tweede referendum komt over onafhankelijkheid van Schotland. Als de Schotten zich losmaken van Groot-Brittannië, kan het land in de EU blijven. 62 procent van de Schotten stemde tegen een brexit.

Verkeerd

May zei na het gesprek dat ze eerst duidelijke onderhandelingsdoelen wil formuleren. Daarna pas wil ze de uittredingsprocedure in werking zetten. Schotland moet betrokken worden bij de totstandkoming van dat plan, zegt May.

Ze is niet voor een Schots onafhankelijkheidsreferendum. De Schotten hebben hun stem over onafhankelijkheid al in 2014 laten horen, zegt zij (toen was er een referendum in Schotland over onafhankelijkheid van Engeland, waar de Schotten tegen stemden).

Maar Sturgeon zei na het gesprek dat ze niet van plan is om een nieuw referendum te blokkeren, als de Schotse bevolking dat zou willen. Ook vindt ze dat May een referendum door moet laten gaan. "Het zou onbegrijpelijk zijn als een minister-president een referendum zou blokkeren, als het Schotse parlement daarvoor heeft gestemd."

May wilde met haar bezoek laten zien dat ze er alles aan doet om het Verenigd Koninkrijk bijeen te houden. "Ik geloof met heel mijn hart in de band tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland", zei ze.

Schots referendum

De Britse minister die verantwoordelijk is voor Schotland roept Schotland op om geen referendum te houden. Hij zegt dat het beter is voor zowel Groot-Brittannië als voor Schotland wanneer de eenheid blijft.

May werd eergisteren geïnstalleerd als premier. In haar eerste toespraak zei ze dat ze zich wil inzetten voor de eenheid van het Verenigd Koninkrijk. Zij stelde ook een minister aan die zich speciaal met de brexit zal bezighouden: David Davis. Hij is van plan de brexit-procedure rond de jaarwisseling te beginnen.

Veel te winnen

Davis denkt dat de brexit goed is voor de Britse handel in het land. Hij wil met landen buiten de EU (China en de VS) handelsverdragen sluiten. Binnen twee jaar zijn die verdragen meer waard dan de hele Europese interne markt, denkt Davis.

Hij verwacht ook dat de Britten een sterke onderhandelingspositie hebben. "De leiders van de EU weten dat je verkiezingen verliest als je je eigen industrie vernietigt." Davis stelt dat Groot-Brittannië in dat opzicht in het voordeel is. Volgens hem zijn 5 miljoen banen op het Europese vasteland direct verbonden met de handel met het VK.

Davis verwacht dat Europese bedrijven zware druk zullen uitoefenen voor een vrijhandelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. "Wij hebben veel meer te winnen dan te verliezen. Het omgekeerde is waar voor de Europese Unie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl