De cast van Game of Thrones met de gewonnen awards in 2015 AFP
NOS Nieuws Buitenland Cultuur & Media

Opnieuw meeste Emmy-nominaties voor Game of Thrones

Ook dit jaar domineert de fantasyserie Game of Thrones de nominaties voor de Emmy Awards. De succesvolle serie van de Amerikaanse betaalzender HBO werd in 23 categorieën genomineerd waaronder die voor Beste Dramaserie, op de voet gevolgd door The People v. O.J. Simpson: American Crime story van kabelnetwerk FX met 22 nominaties.

In Game of Thrones, dat is gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin, spelen twee Nederlandse acteurs mee: Carice van Houten en Michiel Huisman. Seizoen 6, dat dit jaar werd uitgezonden, is het eerste seizoen waarin de televisieserie verder is dan de boeken.

HBO deed het als zender ook het beste met 94 nominaties voor Game of Thrones, Silicon Valley en Veep

Naast Game of Thrones werden Better Call Saul, Downton Abbey, Homeland, House of Cards, Mr. Robot en The Americans genomineerd voor Beste Dramaserie.

In de categorie Beste Komedieserie zijn de kanshebbers black-ish, Master of None, Modern Family, Silicon Valley, Transparent, Unbreakable Kimmy Schmidt en Veep, dat de lijst aanvoert met 17  nominaties. 

Zwarte acteurs 

Opvallend is de nominatie van black-ish, een serie die de Afro-Amerikaanse sitcom weer terugbracht op de Amerikaanse televisie. Ook werd een aantal zwarte acteurs genomineerd, in scherp contrast met de 'witte'  Oscarceremonie eerder dit jaar.

The People v. O.J. Simpson dingt mee in de categorie voor de Beste Kleine Televisieserie, samen met American Crime, Fargo, The Night Manager en Roots.

De 68e uitreiking van de Emmy Awards is op 18 september in Los Angeles. De show wordt gepresenteerd door televisiepresentator en komiek Jimmy Kimmel en live uitgezonden door ABC.

STER reclame