Tunesië krijgt regering van nationale eenheid

Aangepast

De Tunesische premier Ghannouchi zal een regering van nationale eenheid formeren. Interimpresident Mebazza, die vanmiddag is geïnstalleerd, heeft hem dat gevraagd. Binnen zestig dagen worden er presidentsverkiezingen gehouden.

Ghannouchi had al positief gereageerd toen de oppositie voorstelde een coalitie te vormen. Gisteren ontvluchtte president Ben Ali het land.

Het uitgaansverbod in de hoofstad Tunis is opgeheven en de luchthaven is weer open. In enkele wijken is het nog steeds onrustig. Daar patrouilleren militairen.

Eenheid

President Ben Ali vluchtte gisteren na na weken van protesten waarbij tientallen mensen om het leven kwamen naar Saudi-Arabië. De tijdelijke machthebbers overleggen met oppositieleiders over maatregelen om de crisis te bezweren.

De Arabische Liga, de organisatie waarin de Arabische landen samenwerken, riep de partijen in Tunesië vanochtend op tot eenheid. In een verklaring benadrukte de Liga dat de wil van het Tunesische volk moet worden gerespecteerd.

Onttroond

President Ben Ali zou samen met zijn vrouw zijn toevlucht hebben gezocht in de stad Djedda in Saudi-Arabië. Hij landde rond middernacht in de stad aan de Rode Zee.

"Vanwege de bijzondere situatie in het land en omdat we willen dat dat rust en veiligheid terugkeren in Tunesië, hebben we hem ontvangen", liet koning Abdullah weten. Saudi Arabië heeft wel vaker onttroonde staatshoofden opgevangen, zoals de Oegandese leider Idi Amin en de Pakistaanse premier Sharif.

STER Reclame