De auto's kunnen rijden zonder dat de bestuurder het stuur vasthoudt. NOS

De Amerikaanse consumentenbond wil dat Tesla de automatische piloot in zijn auto's uitschakelt. De oproep komt nadat Tesla had bekendgemaakt dat er iemand is verongelukt die de autopilot-functie gebruikte.

De bond Consumer Reports vindt het onverantwoord om auto's met die functie te verkopen omdat het systeem nog in de testfase zit. "Consumenten mogen nooit proefdieren zijn in de technische ontwikkelingen voor veiligheid in de auto", staat in een open brief.

Auto's zijn nog niet klaar om zelf te rijden, maar Tesla suggereert dat dat wel het geval is, zegt de bond. Dat zou tot verwarring leiden bij de bestuurder. "Door de functie autopilot te noemen, geeft Tesla de bestuurder onterecht een gevoel van veiligheid." Tesla zegt zelf dat de bestuurder altijd zelf verantwoordelijk is. 

Handen aan het stuur

Directeur Elon Musk zei eerder niet van plan te zijn om de functie uit te schakelen. Hij vindt het een levensreddende technologie. Mensen moeten er alleen beter mee leren omgaan, zegt het bedrijf.

Als de autopilot-functie aanstaat, kan een bestuurder op de snelweg zijn handen van het stuur halen. De auto kan zelf bochten nemen op de snelweg, van rijbaan verwisselen en remmen als andere auto's dat ook doen. 

Consumer Reports wil dat een bestuurder ertoe wordt gedwongen om zijn handen aan het stuur te houden. Ook zou de overheid meer moeten doen om die veiligheidstechnologie in de auto te reguleren.

Onderzoek

In mei kwam een man om het leven toen hij inreed op een vrachtwagen, terwijl hij de autopilot-functie gebruikte. Het was de eerste dode met een zelfrijdende auto. Tesla maakte dat twee weken geleden pas bekend. 

De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt of Tesla zijn investeerders eerder had moeten inlichten.

STER reclame