Containerschip op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven
NOS Nieuws

TTIP kan Nederlandse handel met VS verdubbelen

Als het nieuwe handelsverdrag TTIP tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie er komt, zal Nederland daar flink van profiteren. In een nieuw rapport voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) dat de handel met Nederland door een akkoord kan verdubbelen.

Daardoor zou onze economie een zetje krijgen. Het bruto binnenlands product kan in 2030 met zo'n 1,7 procent zijn toegenomen door een overeenkomst. Hoe het precies zal uitpakken, hangt af van welke afspraken er uiteindelijk gemaakt worden, bijvoorbeeld over de eisen waaraan producten moeten voldoen.

Volgens het CPB is het effect van een TTIP-akkoord voor Nederland gunstiger dan voor andere Europese lidstaten. Gemiddeld neemt het bbp voor de EU en de VS met ongeveer 1 procent toe.

De reden dat Nederland extra profiteert is dat Nederland relatief veel importeert en exporteert. Een belangrijk onderdeel van TTIP is namelijk dat handelsbelemmeringen zoals douanerechten verdwijnen. Daardoor worden de kosten voor in- en uitvoer lager.

Meningen verschillen

Al drie jaar onderhandelen de VS en de EU over een akkoord, maar het is nog niet zeker dat het er ook echt gaat komen. Tegenstanders zijn bang dat de handelsafspraken niet voldoende de milieubelangen, voedselveiligheid of arbeidsvoorwaarden waarborgen.

Het CPB bekeek al eerder verschillende onderzoeken naar de economische effecten van TTIP voor Europa. Die geven uiteenlopende voorspellingen. Sommige stellen dat de welvaart er ruim 10 procent op vooruit zal gaan, andere zien juist een achteruitgang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl