Gouverneur Mark Carney van de Bank of England, de Britse centrale bank
NOS Nieuws

Britse centrale bank laat rente ongemoeid ondanks brexit

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

Op de eerste vergadering na het brexit-referendum heeft de Britse centrale bank besloten de rente niet te veranderen. In de markt werd een renteverlaging verwacht, om op die manier de gevolgen van de brexit op te vangen. Slechts één lid van de negen leden van het bestuur stemde voor een verlaging. Ook het opkoopprogramma wordt niet verruimd.

De centrale bank wil wachten met maatregelen tot meer duidelijk is over de gevolgen van brexit voor de Britse economie. In augustus verschijnen onder meer de jongste inflatie- en groeiverwachtingscijfers en dan zal de Bank of England (BoE) de situatie opnieuw tegen het licht houden.

De marktcondities waren eigenlijk al verbeterd sinds de brexit-uitslag. Zo is het Britse pond minder waard geworden, wat de export stimuleert. Ook zijn de kapitaalmarktrentes gedaald wat lenen goedkoper maakt en goed is voor de kredietverlening en bedrijfsinvesteringen.

Pond

De laatste keer dat de Bank of England aan de renteknop draaide was in maart 2009, ruim zeven jaar geleden, middenin de crisis van banken en economie. Toen verlaagde de BoE de rente met een half procent. Voor de crisis, begin 2008, stond de Britse rente nog op 5,5 procent.

Het Britse pond is sinds het brexit-referendum stevig in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. Voor het referendum kreeg je voor het Britse pond nog 1,31 euro, momenteel 1,19 euro, een daling van bijna tien procent.

Een goedkopere pond is goed voor de export maar maakt het buitenland duur voor de Britten, zowel voor de import van grondstoffen en producten, als vakanties.

Averechts

Volgens eurocommissaris Pierre Moscovici zal de Britse economie in het meest ongunstige scenario volgend jaar 2,5 procent minder groeien en bij een wat minder dramatisch scenario nog altijd met een procent.

Financiële markten lijken averechts te reageren op de brexit-keuze. De eerste dagen na de uitslag daalden de aandelenkoersen op de Londense beurs, vooral die van de banken. Maar in de weken erna steeg de beurs en staat nu op de hoogste stand in bijna een jaar. Hetzelfde geldt voor de andere Europese beurzen en voor Wall Street.

De tegengestelde beweging is vooral ingegeven door onzekerheid over de impact van de brexit op de economie en doordat beleggers en investeerders nauwelijks alternatieven lijken te hebben voor hun geld en in hun zoektocht naar rendement. De vlucht in goud en in obligatiemarkten heeft de goudprijs opgedreven tot meer dan 1300 dollar voor een troy ounce (31,1 gram) en de kapitaalmarktrentes omlaag geduwd.

Spekkoper

De Britse schatkist is zo bezien spekkoper van de brexit. Zo daalde de rente op tienjarige staatsleningen na 23 juni van 1,37 procent naar 0,76 procent. De staatsschuld is daardoor voor bijna de helft goedkoper te financieren.

De staatsschuld van de Britten bedroeg eind 2015 omgerekend 1663 miljard euro, oftewel 89 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ter vergelijking: de Nederlandse staatsschuld van 443 miljard euro komt overeen met 65 procent van het bbp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl