Prins Harry doet live op Facebook een hiv-test

Volgers van de Facebook-pagina van de Engelse koninklijke familie kregen vandaag een onverwachte melding: Prins Harry liet via een livestream zien hoe hij zich liet testen op het hiv-virus. De 31-jarige prins hoopt door de livestream meer bewustzijn te creëren voor hiv en aids en vooral dat meer mensen zich laten testen.

"Prins Harry is live te zien vanaf het Guys and St. Thomas' Hospital op de Facebook-pagina van de koninklijke familie, om te laten zien hoe makkelijk het is om je op hiv te testen", stond er bij de livestream.  Het beeld is nu nog als video terug te kijken, binnen een uur hadden meer dan 104.000 mensen dat gedaan. De reacties zijn overwegend enthousiast.

Het hele Facebook-filmpje van de test van prins Harry

"Dit is echt een mijlpaal in de strijd tegen hiv", zegt een woordvoerder van de organisatie die de test uitvoerde. "Het laat niet alleen zien dat de prins oprecht iets doet aan de hiv-epidemie, het toont miljoenen over de hele wereld dat een hiv-test makkelijk, snel en niets om te vrezen is."

Harry gaf toe dat hij de test toch nog spannend vond. "Ook al ben ik wie ik ben en ken ik de mensen met wie ik optrek, ik ben toch nerveus. Verrassend."

Leiding nemen

Het Brits koningshuis gaf ook op andere sociale media aandacht aan de kwestie. Op hun Twitter-account plaatsten ze een tiental berichten over de strijd tegen hiv. "Prins Harry vindt dat zijn generatie de leiding moet nemen in het gevecht tegen hiv, anders verliest ze de eerdere gewonnen resultaten in de strijd", is een van de berichten.

STER reclame