Minister Hammond van Financiën
NOS Nieuws

Nieuwe Britse minister van Financiën sust zorgen over brexit

Op zijn eerste echte werkdag als minister van Financiën heeft Philip Hammond in een reeks interviews geprobeerd de zorgen van de financiële sector weg te nemen. De keuze van het Britse volk om uit de EU te stappen heeft een grote schok teweeggebracht bij markten, investeerders en banken, erkent Hammond. Hij vindt het echter niet nodig een noodbegroting te maken.

Hammonds voorganger op Financiën, George Osborne, zei voorafgaand aan het referendum dat er zo'n noodbegroting moest komen als de Britten voor uittreding zouden stemmen, om te kunnen snijden in de uitgaven en de belastingen te verhogen.

Stabiliteit

De eerste uitdaging voor deze regering is om een stabiele economie te garanderen en vertrouwenwekkende signalen af te geven aan de markten, de zakenwereld en internationale investeerders over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk, zei Hammond tegen Sky News. "Britain is open for business. We keren de rest van de wereld niet onze rug toe."

In de komende weken maakt Hammond bekend wat hij van plan is met de belastingplannen van zijn voorganger. Hij liet vanmorgen doorschemeren dat hij kiest voor een minder agressieve aanpak van het begrotingstekort dan Osborne.

Artikel 50

Hammond zei, in navolging van premier May, dat er nog geen datum is voor de start van de officiële procedure van uittreding, ofwel de activering van artikel 50 van het EU-Verdrag van Lissabon. Als de Britse regering dat proces in werking stelt, heeft het land maximaal twee jaar de tijd om de Unie te verlaten.

Vanuit de oppositionele Labourpartij komt de roep om een tweede referendum over het EU-lidmaatschap. Owen Smith, een van de drie kandidaten die Labourleider Corbyn willen opvolgen, zegt dat veel Britten die voor de brexit hebben gestemd, zich nu misleid voelen.

Zij moeten opnieuw de kans krijgen om hun stem uit te brengen, aldus Owen. Hij stelt voor een nieuw referendum te organiseren als er meer duidelijk is over de praktische uitwerking van de uittreding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl