'Dood IS-leider Shishani vooral symbolisch van grote waarde'

Omar al-Shishani AFP

Hij werd al vaker doodverklaard, maar dit keer lijkt het erop dat IS-leider Omar al-Shishani echt is gesneuveld. Omdat zowel Amerikaanse bronnen als het aan IS gelieerde persbureau Amaq het melden, is de kans groter dat het klopt, zegt correspondent Sander van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal.

De Amerikanen en Amaq noemen beide dezelfde plaats waar Shishani zou zijn omgekomen: Shirqat, in het noorden van Irak. "Maar de Amerikanen zeggen ook dat ze nog op zoek zijn naar bevestiging. Die heb je pas als je foto's hebt van een dood lichaam of, nog beter, dna-materiaal."

Van Hoorn was eerder in de buurt van Shirqat en sprak daar met vluchtelingen. "IS staat daar nu onder druk. De Amerikanen hebben kort geleden geholpen bij het veroveren van een luchtmachtbasis in de buurt. IS probeert mensen die willen vluchten tegen te houden. De mensen uit dat Shirqat die ik sprak, was het toch gelukt om weg te komen. Zij zeggen dat IS in de stad enorm gespannen is. Dat kan ook te maken hebben met dit nieuws over Shishani." 

Ga er maar vanuit dat IS al een opvolger klaar had staan en dat hij ook al aan het werk is.

Correspondent Sander van Hoorn over de dood van IS-leider Shishani

Als al-Shishani, letterlijk vertaald 'de Tsjetsjeen', inderdaad is omgekomen, betekent dat een grote klap voor IS. De commandant van Georgische afkomst, die eigenlijk Tarkhan Batirasjvili heette, was een belangrijke adviseur van Abu Bakr al-Baghdadi, het hoofd van Islamitische Staat. "Hij leidde grote veldslagen en behaalde overwinningen voor IS. Het is vooral symbolisch heel belangrijk voor IS dat een belangrijke commandant gedood is."

Ook voor het Iraakse leger is de dood van al-Shishani van grote waarde. Van Hoorn: "Voor hen is het een enorme opsteker. Maar op het strijdtoneel zul je moeten afwachten wat het effect is. Er wordt al langer jacht gemaakt op kopstukken van IS. Shishani had vijf miljoen dollar op zijn hoofd staan. IS weet dat natuurlijk zelf ook, dus ga er maar van uit dat ze al een opvolger klaar hadden staan en dat hij ook al aan het werk is."

STER Reclame