Potten met eten er nog in
NOS Nieuws

Brits Pompei geeft geheimen prijs: alsof je in de Bronstijd loopt

De grootste glasschat uit de Bronstijd ooit gevonden in Groot-Brittannië. Grote voorraden textiel die 3000 jaar in de modder hebben overleefd. Potten, pannen en kommen met het eten er nog in. Een uniek wiel. Het 'Britse Pompeï' bleef maar opmerkelijke vondsten opleveren.

Na 10 maanden zit het onderzoekswerk erop bij Must Farm, een opgraving even ten noordwesten van Cambridge. Tot spijt van de archeologen. "Het is alsof je in de Bronstijd rondloopt. Je ziet de meest verfijnde details in deze bijzondere opgraving", zegt David Gibson, de leider van het onderzoek.

"Deze opgraving verandert ons beeld van de Bronstijd. Een aantal zekerheden is al op losse schroeven komen te staan", zegt een woordvoerder van Historic Engeland, die de opgraving financierde.

Een van de gevonden huizen

Zo waren de archeologen verbaasd over de enorme hoeveelheid voorwerpen die werd gevonden in de nederzetting. Bijlen, zwaarden, emmers, potten, hamers, mokken, speren, sikkels, aardewerk en kralen zijn opgegraven.

"We denken altijd dat wij in onze tijd haast stikken in onze spullen, stuffocation, maar het lijkt al veel eerder een probleem te zijn geweest", zegt Gibson. "De huizen zaten overvol."

Kralen

Een van de meest opmerkelijke vondsten was een grote hoeveelheid textiel. Het komt maar zelden voor dat linnengoed zo'n lange tijd overleeft. De onderzoekers verbaasden zich over de uitstekende kwaliteit van de draden, die soms zo dun waren als een mensenhaar.

Omdat er ook bollen draad, gewichten van een weefgetouw en vlaszaad werden gevonden, gaan de wetenschappers ervan uit dat de nederzetting handelde in textiel. Gezien de relatieve luxe moet hen dat goed zijn afgegaan.

Het gevonden textiel

Dat er zo veel werd aangetroffen op deze plek, komt doordat Must Farm kort na de bouw alweer verwoest werd. De vijf ronde huizen van 8 meter doorsnee werden na enkele maanden al getroffen door een brand. Doordat ze op palen boven een rivier stonden, stortte de nederzetting daarna in de rivier en raakte alles bedolven onder de modder.

De ramp voltrok zich zo snel dat de bewoners bezittingen moesten achterlaten en eten zelfs nog in borden werd teruggevonden. Daardoor kreeg men ook een goed beeld van het dieet van de bewoners: gedroogd vlees als lam en wild, vis en granen.

De wetenschappers zeggen dat ze nog jaren bezig zullen zijn om alle informatie te verwerken. De eerste beloning is in ieder geval al binnen: Must Farm werd deze week uitgeroepen tot de Beste Archeologische Ontdekking van 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl