Elektrische motor Storm Storm TU Eindhoven

Eindhovense studenten gaan proberen binnen 80 dagen door Europa, Azië en Noord-Amerika te rijden op twee zelfgebouwde elektrische motoren. De tweewielers kunnen 160 kilometer per uur en worden vandaag gepresenteerd. De tocht begint op 14 augustus.

De motoren draaien op 24 oplaadbare batterijen. Als die allemaal vol zijn, is het bereik zo'n 380 kilometer. Daarna moeten de voertuigen 'bijtanken' bij een stopcontact. Op het traject is daarvoor hulp ingeschakeld van bedrijven, universiteiten en bewoners. De route van Iran naar Kazachstan is vooraf al verkend omdat het op dat stuk lastig zal zijn om aan stroom te komen.

"Voor iedere nacht hebben we een oplaadpunt geregeld, dus we zijn zelfverzekerd dat we het gaan halen", zegt teamlid Daan Kempe.

Wereldreis op een elektrische motorfiets

Verwisselen en weer doorrijden: dat is het motto van team Storm van de Technische Universiteit Eindhoven. Alle batterijen kunnen in een oplaadkast, die opgeladen wordt via een stopcontact.

Vanwege het bereik zijn de twee motoren volgens het team de eerste elektrische toermotoren ter wereld. Doel van het project is motorrijden op elektriciteit populairder te maken. "Als we de 28.000 kilometer volbrengen met deze elektrische motor is er geen reden meer om niet elektrisch te gaan rijden", vindt teamlid Bas Verkaik.

STER reclame