kurdistan24.net
NOS Nieuws

Buren Laura Hansen geloven verhaal over vakantie niet

Laura Hansen, die bijna een jaar bij Islamitische Staat verbleef, woonde een jaar lang in een appartement in Leidschendam voordat ze met haar gezin halsoverkop vertrok naar het Midden-Oosten. Volgens buren werd Laura door haar echtgenoot regelmatig mishandeld. "En omdat we dachten dat ook haar dochtertje mishandeld werd, hebben we een paar keer de politie gebeld."

Die heeft de man van Laura ook een keer vastgezet. "Maar dan kwam hij terug en was hij boos op ons dat we de politie hadden gebeld. Iemand anders had een afspraak met Laura. Dat ze, als ze mishandeld werd, een Dora-vlag of handdoek voor het raam zou hangen. Dan zou iemand komen kijken hoe het met haar was."

Bang voor buurman

"De laatste weken voor ze vertrokken kwamen er ook steeds meer mannen met lange gewaden en baarden op bezoek," vertelt een van de buren. "En ik was bang voor haar man. Hij was maar klein van stuk maar gedroeg zich alsof hij 1 meter 90 was en elke dag naar de sportschool ging. Tegen de rechercheur die langskwam over de mishandelingen heb ik ook gezegd dat ik bang voor hem was."

En toen verdween het gezin spoorloos. "Alles in de woning was er nog. Het licht brandde, er stonden pannen op het fornuis, de babykleertjes lagen er nog. Binnen een week werd de flat door haar moeder en vader uitgeruimd. De moeder zei dat ze naar Irak waren. De vader van Iman, het dochtertje van Laura, wist van niets. Hij kwam langs om zijn kind te bezoeken en toen waren ze weg."

Verbazing

De buren hebben het verhaal van Laura Hansen dat gisteravond naar buiten kwam, met verbazing aangehoord. "Als je op vakantie naar Turkije gaat, dan laat je toch niet alles achter? Zeker niet met een klein kind van vier weken. En geld brengen naar vluchtelingen? Ze hadden zelf geen rooie cent."

De buren hopen dat de kinderen van Laura snel weer naar Nederland komen. "En dat Iman haar vader snel weer ziet."

Hechtenis

Laura Hansen werd naar eigen zeggen bevrijd door Koerdische strijders en wordt op dit moment nog vastgehouden in Iraaks Koerdistan. “We houden haar in hechtenis. We zorgen goed voor haar, en zijn in gesprek met de Nederlandse autoriteiten om ervoor te zorgen dat ze veilig naar Nederland kan terugkeren”, zegt een woordvoerder van de Koerdische regionale veiligheidsraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl