NOS Nieuws Binnenland

Winkels mogen van rechter voorlopig wijn schenken

ANP

Winkeliers mogen een glas wijn blijven schenken aan hun klanten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoeft gemeenten niet te verplichten om hun proef te staken, zegt de rechter. In 35 gemeenten wordt geëxperimenteerd met het schenken van een glas wijn in bijvoorbeeld een kledingzaak of kapsalon.

De Koninklijke SlijtersUnie had de VNG voor de rechter gedaagd, omdat die niet ingrijpt als gemeenten de Drank- en Horecawet overtreden. Maar volgens de rechter is de rol van de VNG beperkt en is het een zaak van de individuele gemeenten.

In april wonnen de slijters nog een zaak tegen de gemeente Zwolle. Daar werd in onder meer een boekenwinkel wijn verkocht. De Koninklijke SlijtersUnie ging ervan uit dat na die uitspraak alle gemeenten met de proef zouden stoppen. Omdat dat niet gebeurde, klaagden de slijters de VNG aan.

Bestuursrechter

"Maar de SlijtersUnie heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de VNG iets doet wat niet mag", zegt de kortgedingrechter. Mensen die de proef van de gemeenten willen aanvechten, moeten volgens hem bij de bestuursrechter zijn.

STER reclame