ANP

Grote Duitse politie-actie tegen haatcommentaren op internet

tijd van publicatie
Geschreven door
Judith van de Hulsbeek
Correspondent Duitsland

De Duitse politie is op zestig plekken in Duitsland woningen binnengevallen vanwege haatcommentaren op sociale media. Op een besloten Facebookgroep zouden extreem-rechtse, racistische en opruiende opmerkingen zijn gepost. Het is voor het eerst dat op zo'n grote schaal wordt ingegrepen tegen haat spuien op internet.

Volgens de openbaar aanklager maken de reageerders zich onder meer schuldig aan bedreiging, chantage en opruiing. Met de landelijke inval-actie wil de politie laten zien dat deze daden niet onbestraft hoeven te blijven. Ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vindt de bedreigingen te ver gaan. "Er is ruimte voor kritisch debat. Maar geen ruimte voor haat. Er zijn grenzen. Offline en online."

De politie hoopt dat er in de toekomst vaker aangifte wordt gedaan. Er is tot nu toe zelden iemand veroordeeld voor zoiets. Maar dat kan wel gebeuren, benadrukt De Maizière. "Rechtsvrije ruimten bestaan niet. Ons strafrecht bestaat ook op internet."

Hatelijke commentaren

Na de komst van ruim een miljoen asielzoekers is het aantal hatelijke commentaren in Duitsland op internet flink gestegen. Volgens de president van de landelijke politie kunnen de commentaren ook leiden tot ergere situaties. "De aanvallen op vluchtelingencentra zijn vaak een gevolg van radicalisering die op sociale netwerken begint. Daarom willen we de verruwing van de taal op internet tegengaan en strafbare uitspraken op internet consequent aanpakken."

Het is nog niet bekend of bij de actie ook mensen zijn opgepakt. De minister van Binnenlandse Zaken komt later vandaag met meer informatie.   

Al eerder werden er mensen veroordeeld voor haatberichten op internet. Ze kregen daarvoor flinke geldboetes. 

Stiftung Warentest

STER Reclame