Smith tijdens een partijcongres in 2014 AFP

De Britse politicus Owen Smith heeft zich kandidaat gesteld als leider van de Labour party. Hij gaat strijden tegen de huidige leider van de partij, Jeremy Corbyn.

Corbyn kwam in opspraak binnen de partij omdat hij te weinig zou hebben gedaan om een Brexit te voorkomen. Een groot gedeelte van zijn schaduwkabinet stapte vorige maand op om zijn aftreden af te dwingen. Ook Owen Smith legde zijn schaduwministerschap neer. Corbyn is niet van plan om te stoppen.

Smith vindt Corbyn wel een echte Labour-man, "maar hij is niet de leider die ons de overwinning kan bezorgen bij de verkiezingen". Smith zegt dat hij wel een geloofwaardige leider zal zijn.

Reuring

Afgelopen zaterdag begon de strijd om het partijleiderschap toen parlementslid Angela Eagle zich kandidaat stelde. Eind september wordt de nieuwe leider bekendgemaakt. 

De uitslag van het referendum over het EU-lidmaatschap heeft voor veel reuring gezorgd in de Britse politiek. De Labour party dreigt uiteen te vallen door de leiderschapscrisis. De leider van de Britse onafhankelijkheidspartij UKIP stapte op en David Cameron vertrok als premier. Vanmiddag wordt zijn opvolger Theresa May geïnstalleerd.

STER reclame