Larry AFP

Larry, de kat van Downing Street 10 houdt zijn baan en zijn huis, ook al vertrekt zijn baas David Cameron komende woensdag. Een regeringswoordvoerder heeft dat bevestigd. De kat is sinds 2011 een bekende verschijning op de stoep van de premierswoning.

Volgens de regeringswoordvoerder is de functie van Larry "chief mouser", ofwel hoofd muizenvanger en is hij daarmee onderdeel van de ambtelijke staf. De kat is niet van de Camerons. Hij blijft daarom in dienst, ook als Theresa May de vervanger wordt van David Cameron als premier. May heeft al laten weten dat Larry blijft en dus rustig kan slapen.

Larry moet misschien even wennen aan de voorkeur voor bijzondere schoenen van de nieuwe bewoner. Op een foto is te zien hoe hij loert naar haar flatjes met tijgerprint.

Larry houdt Theresa May scherp in de gaten AFP

De kat maakte als vierjarige zijn entree nadat een grote rat buiten bij Downing Street 10 door het beeld schoof tijdens een gesprek van een BBC-verslaggever voor de deur van de premierswoning. Larry werd uit een asiel gehaald, the London's Battersea Cats and Dogs Home.

Zijn naam is een afkorting van Lawrence, ofwel: hij die is getooid met een kroon van laurierblad. Hij schijnt zich nogal koninklijk te gedragen. Larry is volgens verschillende verhalen geen kat die zich veel en makkelijk laat aaien. Bij zijn komst krabde hij een aantal verslaggevers en hij zou niet zo dol zijn op mannen. Ondanks die reputatie zou hij zich gewillig hebben laten aaien door president Obama.

Larry op het rooster bij Downing Street 10 AFP

In 2013 moest Cameron ontkennen dat de premier en zijn gezin niet van de kat hielden. In zijn boek In It Together: The Inside Story of the Coalition Government schreef journalist Matthew d'Ancona dat kat Larry vooral een pr-speeltje was. Veel Britten reageerden geschokt. Op Twitter werd actiegevoerd onder de hashtag #savelarry. Bij gokkantoren werden weddenschappen afgesloten wie het eerst zou vertrekken: Cameron of Larry. Inmiddels is duidelijk wie de winnaar is.

De belangrijkste taak van Larry was het vangen van ratten en muizen, maar hij werd meestal slapend aangetroffen. De verzaking van zijn belangrijkste taak werd pijnlijk duidelijk tijdens een diner van de premier met enkele ministers waarbij een muis werd gezien. Slechts af en toe kwam er vanuit Downing Street 10 een mededeling dat Larry weer een muis had gevangen. Maar, voor zover bekend, zijn geen ratten meer gesignaleerd bij de premierswoning.

Een voorbeeld van de slaapbehoefte van de kat kon ook worden waargenomen tijdens een bezoek van premier Rutte in 2011. Larry sliep gewoon door op het rooster met warme lucht naast de deur terwijl Rutte en de toenmalige Britse vice-premier Nick Clegg naar de pers zwaaiden.

Premier Rutte en de toenmalige Britse vice-premier Nick Clegg, met links Larry ANP

Humphrey

Larry is niet de eerste kat op Downing Street 10. Voor hem woonde Humphrey op dat adres. Hij was een zwerfkat die in 1989 binnenliep tijdens de regeerperiode van Margaret Thatcher en ook bleef tijdens het premierschap van John Major. Hij bleef er tot een half jaar nadat Tony Blair de verkiezingen had gewonnen. 

Officieel ging hij met pensioen, maar premiersvrouw Cherie Blair moest maar blijven ontkennen dat zij niet van beesten hield. Humphrey werd opgevangen door een ambtenaar die voor hem zorgde tot hij in 2006 doodging.

Wilberforce

Tijdens het premierschap van Edward Heath in de jaren 70 woonde de kat Wilberforce op Downing Street 10, die via de dierenbescherming was geadopteerd. Deze muizenvanger ging in 1986 met pensioen onder Thatcher. Zij voerde hem, naar verluidt, geregeld een blikje sardientjes.

Munich Mouser

Er zijn dus verschillende jaren geweest dat het woonhuis van de Britse premier het zonder "Chief Mouser" moest doen. In de jaren 30 en 40 was Munich Mouser in deze functie, onder de premiers Neville Chamberlain en Winston Churchill.

Rufus of England

Een van de meest legendarische katten uit de moderne geschiedenis van de Britten is waarschijnlijk Rufus of England, die als bijnaam "Treasury Bill" had. Hij diende in de jaren 20 onder de Labour-premier Ramsay McDonald en had een reputatie als geduchte rattenvanger.  

STER reclame