Internationaal zakencentrum op de Zuidas in Amsterdam
NOS Nieuws

'Vroeger begonnen investeerders over Cruijff, nu over Wilders'

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Na het Britse referendum over de Europese Unie overwegen veel bedrijven om van Londen naar het continent te verhuizen. Amsterdam is al met een aantal bedrijven in gesprek, maar Nederland staat niet bovenaan de lijstjes.

Vastgoedinvesteerders maken zich zorgen over de politieke stabiliteit en het anti-EU sentiment in Nederland. Ze kijken bijvoorbeeld naar een onderzoek van Eurasia Group, een bedrijf dat politieke risico's in kaart brengt. Dat concludeert dat Nederland en Oostenrijk als landen worden gezien waarvan de kans het grootst is dat ze ook de EU verlaten.

Hoe donkerder de kleur paars, hoe groter de kans op een vertrek uit de EU

Er is wel interesse voor de Nederlandse markt, legt vastgoedadviseur Jan-Willem Bastijn van Cushman & Wakefield uit, maar investeerders willen eerst meer weten over het politieke klimaat hier. "Vroeger vroegen investeerders mij altijd hoe het met Johan Cruijff is, nu willen ze weten wie Geert Wilders is. Dat is zeker iets wat boven de markt hangt" Die onzekerheid is niet goed voor het vertrouwen van investeerders. Ze verkiezen Berlijn, Frankfurt, Stockholm of Dublin boven Nederland.

Talent

Na de uitslag van het referendum levert een gemiddeld kantoorpand in de Londense City al 15 procent minder op. Bedrijven vertrekken omdat ze in een EU-land willen zitten.

Amsterdam is een veel genoemd alternatief. Eigenlijk zijn we altijd al een stevige concurrent van de Londense City geweest, zegt wethouder Kajsa Ollongren. "We zijn heel goed bereikbaar door Schiphol, hebben goede internetverbindingen en veel talent rondlopen. Dat weegt zwaar mee bij dit soort investeringsbeslissingen." De eerste bedrijven hebben zich direct na het referendum gemeld.

Geen Ferrari's

Toch zal de stad niet snel veranderen in de Londense City. De gemeente ziet liever dat Amsterdam-Zuid zich vult met start-ups en fintech bedrijven, dan met traditionele banken durfinvesteerders en hedgefunds. "Want daar zullen de komende jaren banen te vinden zijn", zegt Ollongren. "En hoe meer werkgelegenheid, hoe beter het is voor de economie." Ollongren denkt dan ook niet dat de Zuidas zal veranderen in een soort Londense City waar bankiers rondscheuren in hun Ferrari's. "Al wordt het wel steeds gezelliger op de Zuidas."

10 miljoen mensen

De vastgoedinvesteerders zien ook dat er kansen zijn voor Nederland. Maar dan moet Amsterdam zich samen met andere steden op de kaart zetten, zegt de vastgoedadviseur. "Dan praat je over de hele Randstad, en dan heb je ineens een markt van 10 miljoen mensen."

Vastgoedbedrijf Regus zou graag zien dat Nederland en Amsterdam zich nu proactief laten zien, om bedrijven binnen te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl