Treinramp Italië een van de dodelijkste in jaren

In dit decennium is er in Italië geen dodelijker treinramp geweest dan vandaag. Bij een frontale botsing tussen twee passagierstreinen vielen in het zuiden van het land zeker 23 doden en tientallen gewonden.

In het land gebeuren wel vaker fatale treinongelukken, maar volgens Italië-deskundige Andrea Vreede is een botsing tussen twee treinen op hetzelfde spoor, zoals vandaag, vrij zeldzaam.

"De laatste frontale botsing op het Italiaanse spoor dateert uit 2007", zegt Vreede. Ze benadrukt wel dat dit de cijfers zijn van de staatsspoorwegen. De ramp van vandaag gebeurde op het traject van een lokaal vervoersbedrijf. "Die houden geen statistieken bij."

Goed onderhouden

Reizen per trein is volgens Vreede populair in het land. "Gelukkig gebeurde de botsing dan ook niet tijdens de spits, dan was de ramp nog veel groter geweest."

Volgens de correspondent is het Italiaanse spoor over het algemeen goed onderhouden. "De treinen rijden behoorlijk op tijd en vooral de hogesnelheidslijn is dik in orde, tot aan Napels. Ten zuiden daarvan wordt het minder", zegt Vreede.

In het armere zuiden rijden vaker verouderde treinstellen. Dat is ook het geval in de regio waar het ongeval vandaag gebeurde. "De overheid is wel bezig met een grote modernisering, maar dat kost veel tijd", zegt Vreede.

Brandende auto's door de treinramp in Viareggio 2009

Italië kent een geschiedenis met omvangrijke treinongevallen. De cijfers gaan terug tot aan de Tweede Wereldoorlog:

2010 Latch, Noord-Italië - Een aardbeving leidt tot ontsporing van een treinstel in de bergen. Negen mensen komen om.

2009 Viareggio, Noord-Italië - De dodelijkste treinramp uit de recente historie van Italië. Door ontsporing van een goederentrein ontploft een tankwagen. In de vuurzee komen 32 mensen om het leven.

2005 Bologna - Een passagiers- en een goederentrein botsen frontaal op elkaar. In dichte mist ziet een machinist een stopsignaal over het hoofd. Het kost 17 mensen het leven.

2002 Rometta Marea, Sicilië - Door slecht onderhoud aan het spoor raakt een trein van de baan. Er vallen 47 gewonden en acht dodelijke slachtoffers.

1978 Vado, regio Bologna - Een passagierstrein ontspoort bij het dorp Vado. Een tweede trein komt met volle snelheid in botsing met een van de treinstellen. Het kost 42 levens en tenminste 76 gewonden.

1962 Voghera, Noord-Italië - Een locomotief klapt in volle vaart achterop een overvol treinstel. Ruim 60 inzittenden komen om.

1961 Catanzaro, Zuid-Italië - Door een technische mankement aan een wissel belandt een treinstel in een ravijn. Zeker 71 passagiers overleven de val niet.

1944 Balvano, Zuid-Italië - De grootste treinramp uit de geschiedenis van het land. Een stoomtrein komt vast te zitten in een bergtunnel. Ruim 400 mensen komen om door CO2-vergiftiging.

Veel doden bij treinongeluk Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl