Keow Wee Loong
NOS Nieuws

In beeld: in Fukushima is het al vijf jaar lang maart 2011

Het is ruim vijf jaar na de tsunami en kernramp in Japan. De Maleisische fotograaf Keow Wee Loong vroeg zich af hoe het er nu in het radioactieve gebied uitziet en besloot daarom - met zijn camera - op eigen houtje verschillende spooksteden rond de kerncentrale van Fukushima te bezoeken.

Loong werd verteld dat hij eigenlijk weken moest wachten op de juiste papieren om het gebied te mogen bezoeken. Daar had hij geen zin in. Dat was 'te veel bureaucratische onzin' in zijn ogen. Daarom liep hij door een bos om controlerende agenten op de reguliere wegen te ontlopen. Door de navigatie op zijn telefoon lukte het hem bij de verlaten steden Okuma, Futaba en Namie te komen.

Keow Lee Loong
Ook al rijden er geen auto's meer rond, het stoplicht werkt nog

Op het moment dat de fotograaf de gevarenzone in kwam, begonnen zijn ogen direct te prikken. "Er hangt een chemische geur in de lucht", schrijft Keow Wee Loong op zijn Facebookpagina. Alles is volgens hem nog precies hetzelfde als kort na de aardbeving. Hij stuit op kalenders die nog 'maart 2011' aangeven en komt in een wasserette waar mensen hun was in alle haast zijn vergeten.

Keow Wee Loong
Een kalender is blijven staan op maart 2011

"De radioactiviteit is nog steeds erg hoog in de red zone", vertelt Loong. "Niet veel mensen hebben deze steden gezien de afgelopen vijf jaar. Het is alsof ze zijn verdwenen. Ik vind hier eten, geld, goud, een laptop en nog veel meer waardevolle spullen. Ik verbaas me erover dat de stad nog niet is leeg geplunderd."

Keow Wee Loong
Keow Wee Loong in een nog volle boekenwinkel
Keow Wee Loong
Een barricade in Okuma
Keow Wee Loong
Een verlaten kroeg in Namie
Keow Wee Loong
Ook op dit treinstation in Namie is niemand meer te bekennen
Keow Wee Loong
Deze auto's staan al vijf jaar op dezelfde plek
Keow Wee Loong
Een videotheek
Keow Wee Loong
Keow Wee Loong in een videotheek
Keow Wee Loong
Tijdschriften uit maart 2011
Keow Wee Loong
De fotograaf verbaast zich over het aantal producten dat nog op de juiste plek staat in deze supermarkt na de aardbeving
Keow Wee Loong
Meer dan vijf jaar oud mondwater
Keow Lee Loong
100 meter van de kerncentrale van Fukushima
Keow Wee Loong
In allerijl hebben mensen hun was achtergelaten in een wasserette in Fukushima

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl