Keow Wee Loong

Het is ruim vijf jaar na de tsunami en kernramp in Japan. De Maleisische fotograaf Keow Wee Loong vroeg zich af hoe het er nu in het radioactieve gebied uitziet en besloot daarom - met zijn camera - op eigen houtje verschillende spooksteden rond de kerncentrale van Fukushima te bezoeken.

Loong werd verteld dat hij eigenlijk weken moest wachten op de juiste papieren om het gebied te mogen bezoeken. Daar had hij geen zin in. Dat was 'te veel bureaucratische onzin' in zijn ogen. Daarom liep hij door een bos om controlerende agenten op de reguliere wegen te ontlopen. Door de navigatie op zijn telefoon lukte het hem bij de verlaten steden Okuma, Futaba en Namie te komen.

Ook al rijden er geen auto's meer rond, het stoplicht werkt nog Keow Lee Loong

Op het moment dat de fotograaf de gevarenzone in kwam, begonnen zijn ogen direct te prikken. "Er hangt een chemische geur in de lucht", schrijft Keow Wee Loong op zijn Facebookpagina. Alles is volgens hem nog precies hetzelfde als kort na de aardbeving. Hij stuit op kalenders die nog 'maart 2011' aangeven en komt in een wasserette waar mensen hun was in alle haast zijn vergeten. 

Een kalender is blijven staan op maart 2011 Keow Wee Loong

"De radioactiviteit is nog steeds erg hoog in de red zone", vertelt Loong. "Niet veel mensen hebben deze steden gezien de afgelopen vijf jaar. Het is alsof ze zijn verdwenen. Ik vind hier eten, geld, goud, een laptop en nog veel meer waardevolle spullen. Ik verbaas me erover dat de stad nog niet is leeg geplunderd."

Keow Wee Loong in een nog volle boekenwinkel Keow Wee Loong
Een barricade in Okuma Keow Wee Loong
Een verlaten kroeg in Namie Keow Wee Loong
Ook op dit treinstation in Namie is niemand meer te bekennen Keow Wee Loong
Deze auto's staan al vijf jaar op dezelfde plek Keow Wee Loong
Een videotheek Keow Wee Loong
Keow Wee Loong in een videotheek Keow Wee Loong
Tijdschriften uit maart 2011 Keow Wee Loong
De fotograaf verbaast zich over het aantal producten dat nog op de juiste plek staat in deze supermarkt na de aardbeving Keow Wee Loong
Meer dan vijf jaar oud mondwater Keow Wee Loong
100 meter van de kerncentrale van Fukushima Keow Lee Loong
In allerijl hebben mensen hun was achtergelaten in een wasserette in Fukushima Keow Wee Loong

STER reclame