President Xi Jinping van China
NOS Nieuws

China zoekt dialoog, maar wijst uitspraak arbitragehof af

De Chinese president Xi Jinping zegt dat zijn land het conflict over eilanden en wateren in de Zuid-Chinese Zee vreedzaam wil oplossen. Tegelijkertijd wijst hij de uitspraak af van het Permanente Hof van Arbitrage. In een zaak die door de Filipijnen was aangespannen, besliste het hof dat China geen historische rechten kan doen gelden in wateren waarop behalve de Filipijnen en China ook Brunei, Maleisië, Taiwan en Vietnam aanspraak maken.

China en de eilanden in de Zuid-Chinese Zee

Xi zegt in een reactie dat het omstreden gebied al eeuwen tot het Chinese territorium behoort. China zal zich niets van de uitspraak van het hof aantrekken. Stappen die andere landen op grond van de uitspraak nemen, zal het dan ook niet accepteren.

Tegelijkertijd zegt Xi dat zijn land het "pad van de vrede" wil blijven bewandelen. Het streeft er daarom naar om het conflict vreedzaam en door overleg en onderhandelingen op te lossen. Historische feiten en internationaal recht zijn daarbij het uitgangspunt, zegt Xi.

China wil conflict Zuidzee vreedzaam oplossen

Geste?

Dat lijkt een handreiking. "China wilde tot dusver niet eerder om de tafel met de Filipijnen, tenminste niet zolang deze zaak nog liep", zegt correspondent Marieke de Vries. "Dat zou een pluspuntje kunnen zijn."

"Maar het kan ook zijn dat het een gebaar is dat verder tot niets leidt, want ze hebben ook al gedreigd eventueel een vliegverbod in te stellen boven dat betwiste gebied. En ze hebben ook aangekondigd eventueel patrouilles langs die eilandjes op te voeren. Dat zou de spanningen alleen maar doen oplopen. Daardoor zouden er incidenten met grote gevolgen kunnen gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl