Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

In opspraak geraakte ex-burgemeester Schiedam failliet

De rechtbank in Rotterdam heeft de Schiedamse oud-burgemeester Wilma Verver failliet verklaard. De bank ABN Amro had het faillissement aangevraagd.

Verver (VVD) stapte in 2011 op als burgemeester van Schiedam na publicaties over machtsmisbruik. Ze zou een Schiedamse aannemer hebben uitgesloten van opdrachten voor de gemeente, na een persoonlijk conflict over de verbouwing van haar huis. Verver weigerde een rekening van drie ton te betalen, waarna de aannemer beslag liet leggen op het pand.

Machtsmisbruik

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), dat onderzoek deed naar de kwestie, verweet Verver dat ze zich schuldig had gemaakt aan machtsmisbruik, belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. Volgens BING creëerde de burgemeester een angstcultuur onder ambtenaren. Die kregen van Verver persoonlijk de opdracht om geen zaken meer te doen met de aannemer.

BING constateerde ook dat de burgemeester het chauffeursbedrijf van haar zoon inschakelde voor klussen voor de gemeente. Verder hielp Verver de zoon van een bevriende VVD-politica buiten de procedures aan een baan bij de gemeente, aldus het bureau.

Beslag

ABN Amro liet al in 2013 beslag leggen op de woning van Verver, vanwege schulden bij de bank. Op de woning zat een hypotheek van 1,8 miljoen euro. Verver had het huis voor ongeveer zeven ton gekocht. Twee taxateurs die een veel te hoge taxatie hadden uitgebracht, zijn door het tuchtcollege op de vingers getikt.

Wilma Verver was van 2005 tot 2011 burgemeester van Schiedam. Daarvoor was de VVD-politica burgemeester in Voorschoten en wethouder in Harderwijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl