De verwoesting na de vuurwerkramp in Enschede 13 mei 2000
In samenwerking met
RTV Oost

Intern politierapport: deel onderzoek vuurwerkramp onzorgvuldig

De politie heeft een kritisch intern rapport over het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede openbaar gemaakt. Aanvankelijk weigerde de politie dat, maar de rechter oordeelde dat de stukken openbaar gemaakt moesten worden.

In het rapport staat dat delen van het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede niet zorgvuldig gedaan zijn, meldt RTV Oost. Het Bureau Interne Zaken van het voormalige politiekorps Gelderland-Midden stelt in het rapport uit 2004 dat er "serieuze vragen over de professionaliteit" kunnen worden gesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoe met bewijsmateriaal is omgegaan.

Juridische strijd

Het rapport is na een jarenlang juridisch gevecht openbaar gemaakt door Stoffel Heijsman, de huidige korpschef van de politie-eenheid Oost-Nederland. Onder anderen een oud-rechercheur en de directeur van vuurwerkfabriek S.E. Fireworks hadden gevraagd om de openbaarmaking. Zij hebben altijd gezegd dat er ernstige fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de vuurwerkramp.

Zestien jaar na de vuurwerkramp staat nog altijd niet vast wat de oorzaak was van de ramp en welke personen en instanties aansprakelijk zijn. Bij de ramp op het terrein van S.E. Fireworks vielen 23 doden, onder wie vier brandweermannen. Daarnaast raakten bijna duizend mensen gewond en werden honderden woningen verwoest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl