Usain Bolt na zijn zege op de 100 meter in Ostrava afgelopen mei EPA
NOS Sport Atletiek

Bolt gewoon opgenomen in olympische selectie

Een verrassing is het natuurlijk niet, maar het Jamaicaanse olympisch comité heeft over zijn hart gestreken en Usain Bolt geselecteerd voor de Spelen in Rio de Janeiro. Door een blessure was de sprinter begin deze maand niet in staat geweest zich op eigen kracht te kwalificeren. 

Bolt moest zich vorig weekeinde terugtrekken van de Jamaicaanse kampioenschappen vanwege een scheurtje in de hamstring van zijn linkerbeen. Daardoor ontbrak hij in de finale van de 100 meter, waarvoor hij zich met een tijd van 10,04 wel had geplaatst. Aan de 200 meter kwam de wereldrecordhouder op beide sprintafstanden helemaal niet toe. 

De 29-jarige Bolt is geselecteerd voor de 100 en 200 meter en de 4 x 100 meter. Op die onderdelen pakte hij zowel in 2008 (Peking) als 2012 (Londen) de volle buit: zes gouden medailles. In Rio kan hij de eerste sprinter worden die drie Olympische Spelen op rij de 100 meter naar zijn hand zet.

Het is de bedoeling dat Bolt op 22 juli in Londen in actie komt om te bevestigen dat hij fit genoeg is voor de trip naar Brazilië. Zijn beste 100 meter van dit jaar liep hij vorige maand in Kingston, waar hij 9,88 noteerde. De Amerikanen Justin Gatlin (9,80) en Trayvon Bromell (9,84) en de Fransman Jimmy Vicaut (9,86) zijn dit seizoen al sneller geweest. Aan de 200 meter is Bolt nog niet toegekomen.

STER reclame