Theresa May: succes maken van brexit

Theresa May wordt uiterlijk woensdagavond geïnstalleerd als premier van Groot-Brittannië. Dat heeft premier David Cameron bekendgemaakt. Woensdag dient hij zijn ontslag in bij de koningin, zei Cameron.

Cameron zei dat hij erg blij is dat May de nieuwe regeringsleider wordt en dat hij haar zal steunen. "Zij is sterk, competent en meer dan geschikt om Groot-Brittannië de komende jaren te leiden."

Cameron: Theresa May zeer competent

Woensdag

Cameron zei voor zijn huis aan Downing Street 10 dat hij morgen zijn laatste ministerraad zal voorzitten. Woensdag zal de premier vragen beantwoorden in het Lagerhuis. 

"Daarna verwacht ik dat ik naar het paleis ga om mijn ontslag in te dienen", zei Cameron. "Dus we hebben uiterlijk woensdag een nieuwe premier in het gebouw hierachter me."

"Brexit betekent Brexit"

In een reactie zei de nieuwe premier dat ze vereerd is met haar benoeming door de Conservatieve Partij. Ook sprak ze vol lof over Andrea Leadsom die zich vandaag terugtrok voor het Britse premierschap.

Verder zei May dat ze er alles aan zal doen om het vertrek van de Britten uit de EU probleemloos te laten verlopen. "Brexit betekent brexit", zei ze. "En we zullen er een succes van maken."

Op 24 juni zei premier Cameron dat hij pas in oktober een nieuwe premier verwachtte.  Bij de bekendmaking van zijn vertrek zei Cameron dat de uitslag van het referendum aantoont dat het tijd is voor een nieuwe leider.

Remain

Tijdens de brexit-campagne zat May in het 'remain-kamp'. Maar ze was niet een gezicht van de campagne. "Ze hield zich altijd een beetje op de achtergrond", zegt correspondent Suse van Kleef.

Toch zal May ervoor moeten zorgen dat de Britten de komende jaren de EU gaan verlaten. "De hele fanatieke brexit-aanhangers hebben hier wel vragen bij en vinden dat natuurlijk een raar idee. Zij vragen zich af of May wel de juiste persoon is om te onderhandelen over de EU-uittreding, omdat ze eerder aangaf dat helemaal niet te willen."   

Theresa May: brexit betekent brexit

STER reclame