Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam ANP

Staking bij Unilever om ontslagregeling

time icon

Medewerkers van Unilever staken sinds vanochtend. Volgens Unilever zijn 30 tot 40 werknemers van de kantoren in Rotterdam en Vlaardingen vanmorgen niet komen opdagen. 

Het werk van 185 medewerkers wordt naar het buitenland verplaatst. Een deel van die medewerkers is ontevreden over het sociaal plan dat Unilever hen aanbiedt.

Ultimatum

Vanmorgen kwamen de FNV-leden bij elkaar, en vervolgens werd besloten om het werk de rest van de dag neer te leggen. "We hadden Unilever een ultimatum gesteld om op onze eisen in te gaan. Dat verliep afgelopen vrijdag", zegt FNV-onderhandelaar Marjolein Dubbelaar. 

FNV
@FNV
Werknemers Unilever voelen zich afgedankt, acties en stakingen dreigen https://t.co/ovE2lVcJsI #sociaalplan #outsourcing #lageloonlanden
3 jaar geleden

185 ICT-, accounting- en treasury-medewerkers van Unilever worden ontslagen. Het bedrijf verplaatst hun werk naar de lagelonenlanden Mexico, India en de Filipijnen. 

Volgens Dubbelaar gaat het conflict tussen de vakbond en Unilever om drie hoofdpunten. Ten eerste wil de FNV dat de ontslagen medewerkers twaalf maanden werkgarantie krijgen, in plaats van de zes die Unilever biedt. Ook wil de vakbond dat Unilever meer doet om de ontslagen mensen te herplaatsen binnen het bedrijf.

Het derde pijnpunt is de ontslagvergoeding die Unilever wil geven. Volgens de FNV is die te laag, en zou de vergoeding afhankelijk moeten zijn van het aantal dienstjaren. Unilever is het daar niet mee eens. "Ons aanbod is fors hoger dan de wettelijke regeling die er voor staat", zegt een woordvoerder. 

De staking duurt zeker tot morgen. Dubbelaar: "dan gaan we kijken naar vervolgstappen. Maar we hopen dat Unilever eerder belt."

STER Reclame