In Keulen vonden de aanrandingen plaats bij het station
NOS Nieuws

Meer slachtoffers aanrandingen Oud en Nieuw dan gedacht

In Duitsland zijn met Oud en Nieuw meer dan 1200 vrouwen aangerand. Voor een afsluitend rapport over de gebeurtenissen in die nacht heeft de politie alle gevallen in heel Duitsland opgeteld. Voor Keulen kwam de politie op 650 vrouwen uit en voor Hamburg op 400. De overige aanrandingen vonden in andere steden plaats.

1200 gevallen is meer dan in eerste instantie werd gedacht. Direct na Oud en Nieuw ging veel aandacht uit naar Keulen. Daar kwamen meer dan 1000 aangiften binnen, maar daar zaten ook diefstallen en andere vergrijpen bij.

"Ik had tot nu toe niet voor mogelijk gehouden dat zo'n delict in zo'n omvang kon plaatsvinden", zei politiechef Holger Münch tegen de ARD. "De impact ervan op het veiligheidsgevoel van vrouwen hier in Duitsland is enorm."

Meer aanrandingen in Duitsland dan gedacht

Fractie berecht

De politie schat dat bij de aanrandingen zeker 2000 mannen betrokken zijn geweest. Van de daders wordt waarschijnlijk maar een fractie berecht. Doordat de aanrandingen in groepsverband werden gepleegd, is het voor de slachtoffers moeilijk om daders te identificeren. Er zijn 120 verdachten in beeld, vier mannen veroordeeld en twee verdachten vrijgesproken.

Onder de verdachten zijn amper Syrische asielzoekers, maar volgens de politie is er wel een link te leggen met de recente toename van het aantal migranten. De helft van de verdachten die nu in beeld zijn, was minder dan een jaar in Duitsland en had hier asiel aangevraagd. Het zijn vooral mannen uit Noord-Afrika en Afghanistan.

Niet landelijk georganiseerd

De Duitse minister van Justitie sprak kort na Oud en Nieuw van "georganiseerde misdaad", maar de politie heeft geen aanwijzingen gevonden dat de aanrandingen landelijk zijn gepland of georganiseerd. Wel is duidelijk dat het de daders in Keulen in sommige gevallen ook ging om het bestelen van de slachtoffers, terwijl in Hamburg de mannen bewust op pad zijn gegaan om vrouwen aan te randen.

Om in de toekomst dit soort massale misdrijven te voorkomen, wil de politie bij grote evenementen meer agenten op straat en video-bewaking. Tijdens het carnaval in Keulen zijn ook agenten met bodycams ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl