Tom Dumoulin komt als winnaar over de finish in de zware bergrit naar Andorra
NOS Wielrennen

Lijstjes bewijzen: Dumoulin hard op weg een heel grote te worden

Als je achtereenvolgens een etappe weet te winnen in de Vuelta, de Giro en de Tour de France, ben je een klasbak. Tom Dumoulin is een fraai voorbeeld. De 25-jarige renner van Giant-Alpecin komt na zijn zege in de koninginnenrit van de Ronde van Frankrijk naar Andorra Arcalis in een paar mooie lijstjes te staan.

De olympische tijdrit is dit jaar het hoofddoel van Dumoulin. Daar wil hij schitteren en zichzelf met een gouden medaille belonen. Maar onderweg naar de 54 kilometer in Rio de Janeiro laat de Limburger eens te meer zien dat de kwaliteit er bij hem van af druipt.

Hij schreef in mei de openingstijdrit van de Giro in Apeldoorn op zijn naam en droeg zes dagen de roze leiderstrui. Vorig jaar lukte het Dumoulin om in de Vuelta zelfs twee etappes te winnen en ook daar droeg hij zes dagen de leiderstrui.

Vijfde Nederlander

Na zijn winst in het hondenweer van Andorra is de alleskunner uit Maastricht nu de vijfde Nederlander die in alle grote rondes een ritzege heeft geboekt.

Sprinter Gerben Karstens won tussen 1965 en 1976 21 etappes in de grote rondes: zes in Frankrijk, één in Italië en liefst veertien in Spanje. Jean-Paul van Poppel was tussen 1986 en 1994 goed voor 22 sprintzeges: negen in de Tour, vier in de Giro en negen in de Vuelta.

Specialist Erik Breukink voltooide zijn trilogie door in 1992 een tijdrit in de Vuelta te winnen. Daarvoor won hij al eens vier keer in de Tour en twee keer in de Giro. De laatste Nederlander die zeges boekte in de drie grote rondes is Jeroen Blijlevens. De sprinter won eind jaren negentig vier massasprints in de Tour, twee in de Giro en vijf in de Vuelta.

  • ANP
    Jeroen Blijlevens (links) verslaat Jan Svorada (groen) in de sprint in de Tour van 1998
  • AFP
    Gerben Karstens blijft in 1976 de meute voor op de Champs-Élysées

We moeten veertien jaar terug in de geschiedenisboeken voor de laatste keer dat een Nederlander de beste was in een etappe met finish bergop: de grote lach en de witte tanden op La Plagne in 2002 waren van Michael Boogerd .

Wat de trilogie van hardrijder Dumoulin nog knapper maakt, is dat hij zijn overwinningen boekt in drie rondes op rij. Dat lukte slechts vijftien renners voor hem, onder wie Blijlevens en andere grote namen als Eddy Merckx, Bernard Hinault, Thor Hushovd en Alessandro Petacchi.

Als laatste lukte het de Britse sprinter Mark Cavendish, die in 2010 naar ritzeges in de Vuelta spurtte en het jaar daarop in de Giro en de Tour.

Met in totaal vier ritzeges in de grote rondes komt Dumoulin wat Nederlanders betreft op gelijke hoogte met renners als Erik Dekker, Cees Priem en Wim van Est. Jean-Paul van Poppel voert het klassement aan met 22 zeges, gevolgd door Karstens (21) en Joop Zoetemelk (13).

Tom Dumoulin op de slotklim

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl