Agenten en militairen op wacht in Juba Reuters

In de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen troepen van president Kiir en die van zijn rivaal, vice-president Machar.

Een getuige zei tegen persbureau Reuters dat twee helikopters het hoofdkwartier van Machar onder vuur hebben genomen. Er rijden tanks door de straten en rond VN-bases wordt gevochten.

De VN-Veiligheidsraad riep Kiir en Machar gisteren op om hun manschappen tot de orde te roepen. De raad is bang dat het geweld escaleert en dat het land naar een nieuwe burgeroorlog afglijdt.

Geen controle

Afrika-correspondent Koert Lindijer denkt niet dat de twee leiders hun troepen nog onder controle hebben. Vrijdag gaven ze gezamenlijk een persconferentie. Terwijl ze dat deden, brak vlakbij een veldslag uit waarbij helikopters werden ingezet.

"De twee keken uiterst beteuterd en zeiden alle twee niet te weten wat er aan de hand was", zei Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem zijn er in beide kampen ondergeschikten die niet meer naar hun superieuren luisteren. 

Vice-president Machar (l) en president Kiir (m) tijdens de persconferentie van vrijdag AFP

Lindijer denkt daarom dat de oproep van de Veiligheidsraad weinig effect zal hebben. De internationale gemeenschap zal de komende 24 uur vooral bezig zijn met het in veiligheid brengen van de eigen mensen, zegt hij.  

"Het is nu weer oorlog, dus iedereen probeert nu te redden wat er te redden valt. Achter de schermen probeert men vrede te stichten, maar de kans daarop is niet erg groot."

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Cordaid heeft een kantoor in Zuid-Sudan. Cordaid onderzoekt hoe de medewerkers daar in veiligheid kunnen worden gebracht.

Vredesakkoord

Vorig jaar tekenden Kiir en Machar onder druk van de Veiligheidsraad een vredesakkoord. Daar was een burgeroorlog aan voorafgegaan die bijna twee jaar had geduurd en die aan tienduizenden mensen het leven had gekost.

Donderdag laaiden de gevechten opnieuw op. Duizenden inwoners van Juba hebben een heenkomen gezocht in kampen van de VN. De organisatie heeft 12.000 blauwhelmen in Zuid-Sudan.  

STER reclame