ANP

Stichting Varkens in Nood klaagt de supermarktketen Dirk aan. De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat de supermarkt te weinig doet om de levenskwaliteit van varkens te waarborgen.

"In 2011 hebben supermarkten gezegd over te stappen op vlees met het Beter Leven Keurmerk", zegt Hans Baaij, directeur van de stichting. "De ene supermarkt is daar nu verder mee dan de andere. Dirk bevindt zich in de middenmoot, maar lijkt geen verdere actie te ondernemen."

Volgens tellingen van Varkens in Nood heeft 46 procent van het vlees in de Dirk-supermarkten het betreffende keurmerk, van één ster.

Veevoer

De stichting vindt dat Dirk meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de levenskwaliteit van de varkens waarvan het vlees in de supermarkt ligt. De stichting heeft een lijst gemaakt met misstanden. "Supermarkten kunnen invloed uitoefenen op de verbetering van zaken als waterkwaliteit, veevoerkwaliteit en de ruimte in stallen."

Volgens directeur Baaij is het uniek dat geprocedeerd wordt namens dieren. "In veel landen is dat niet mogelijk. Wij maken gebruik van dezelfde optie als de stichting Urgenda toen die procedeerde namens het klimaat."

Dirk is halsstarrig.

Hans Baaij, directeur Stichting Varkens in Nood

In februari kondigde Varkens in Nood al aan van plan te zijn een zaak te beginnen tegen Dirk en Jumbo, als zij niet meer actie zouden ondernemen. "Jumbo is daar inmiddels wel mee bezig. Dirk is halsstarrig. Dus vandaar dat we de daadwerkelijke dagvaarding alleen aan het adres van Dirk hebben laten optekenen."

NVWA

De Dirk-supermarkten, voorheen Dirk van den Broek geheten, zeggen in een reactie dat ze geen aanwijzingen hebben dat hun varkensvlees is geproduceerd in strijd met de wettelijke normen. Het bedrijf wijst erop dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daar intensief toezicht op houdt.

Dirk heeft Stichting Varkens in Nood naar eigen zeggen geregeld verzocht om aan te geven welke producten in strijd met de regels zouden zijn en die overtredingen dan ook te melden bij de NVWA. Maar volgens de supermarktketen zei de stichting dit niet nodig te vinden.

De eerste formele zitting in de zaak is op 27 juli.

STER reclame