Honderden berichtjes van geïnteresseerde dames
NOS Nieuws

We kregen 500 berichtjes van zéér geïnteresseerde vrouwen

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

"Mag ik morgenavond langskomen?", informeert 'Brittney'. En 'Simone' vraagt: "Mag ik voor je koken vanavond?"

Het is een greep uit berichten van zogenaamd zeer geïnteresseerde vrouwen. De berichten komen in groten getale binnen: een NOS-redacteur die zich op een datingsite registreerde, onder een profiel zonder foto of verdere informatie, kreeg binnen een week ruim 500 berichten.

Valse profielen

Online-dating is steeds normaler, zeker bij jongeren. Volgens de Autoriteit Consument en Markt komt een op de vijf relaties op dit moment tot stand via een datingsite. Maar er zijn ook websites met valse profielen die geld vragen om te chatten. De datingbranche wil dat daar harder actie tegen wordt ondernomen.

Veel 'gesprekken' op deze sites hebben een vast patroon: een vrouw stuurt zogenaamd een berichtje om snel af te spreken. Maar als de gebruiker van de website daar op ingaat, wordt hij zo lang mogelijk aan het lijntje gehouden.

Fictieve berichten op Relatie.nl

Als een gebruiker daar op ingaat, hebben de fictieve dames opeens veel minder haast. Dan is het toch handiger om elkaar eerst te leren kennen, à 60 cent tot 1 euro per bericht. Of dit weekend komt toch niet zo goed uit. "Ik ben erg druk helaas", schrijft 'Delicia77', die nog maar een paar uur eerder voorstelde om zaterdagavond af te spreken voor een "sensuele en intieme avond".

Ook doen de fictieve profielen hun best om gebruikers op de site te houden. "Waarom mailen, dat kun je toch ook via deze site doen?", aldus 'Mizzdanq', als wordt gevraagd om het gesprek elders voort te zetten. Opvallend is dat valse profielen bovendien ontkennen dat ze niet legitiem zijn. "Natuurlijk ben ik echt, geen behoefte om mensen te belazeren. En jij?", schrijft Delicia77.

Ik rij net een band lek op een onverhard weggetje vlak bij Alkmaar.

Fictief profiel op datingsite Relatie.nl

Af en toe wordt duidelijk dat het om aan de lopende band geschreven berichtjes gaat - bijvoorbeeld als 'YelYelYel' reageert met: "PS: leuke foto :$", terwijl er geen profielfoto is ingesteld. Of als meerdere gebruikers precies hetzelfde bericht krijgen, aangepast aan de locatie. "Ik rij net (een band) lek op een onverhard weggetje vlak bij Alkmaar", schrijft 'Okkenootjes', die een paar minuten later aan andere gebruikers meldt last te hebben van lekke banden in respectievelijk de Eemshaven en Maastricht.

Thuiswerkers

Een bedrijf dat is gespecialiseerd in het leveren van 'erotische chats' is Zubar BV. Dat bedrijf betaalt thuiswerkers 10 tot 15 cent per bericht, afhankelijk van hoeveel ze er per week versturen. Wie fulltime berichtjes schrijft, kan tegen de 2000 euro per maand verdienen, belooft Zubar. Dan moet een 'operator' wel 1,3 bericht per minuut verzenden.

"We werken via een verzamelpunt waarop alle berichten binnenkomen", zegt 'supervisor' Sylvia van Zubar in antwoord op een sollicitatie van een NOS-medewerker. "Het is gewoon legaal, we zijn een geregistreerd wit bedrijf." Om welke sites het specifiek gaat, wil ze niet zeggen.

Waar de gebruikte foto's in de profielen vandaan komen, is onbekend. Wanneer je zoekt op de foto's die worden gebruikt, wordt wel duidelijk dat ze ook op andere datingsites staan. De bron blijft onduidelijk.

Zelf opzetten

Het is bovendien eenvoudig om zelf zo'n dubieuze datingsite op te zetten. Gespecialiseerde bedrijfjes bieden de mogelijkheid om met een paar klikken een eigen datingsite op te zetten, die bij de start al is gevuld met profielen. De inkomsten worden gedeeld met het bedrijf: dat krijgt 60 tot 75 procent van de inkomsten.

Technische kennis is niet vereist; om een dergelijke datingsite op te zetten moet enkel een domeinnaam van 5 tot 10 euro per jaar worden aangeschaft, die vervolgens moet verwijzen naar de servers van het bedrijf. Vervolgens kan de site naar smaak worden aangepast.

Harder aanpakken

Branchevereniging Thuiswinkel.org en het keurmerk voor veilige datingsites willen dat het makkelijker wordt om dit soort dubieuze datingsites aan te pakken. Volgens Thuiswinkel.org moeten de sites worden platgegooid en de bedrijven erachter aangepakt. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie tekent echter aan dat dat op dit moment niet kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl